Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Paniek slaat toe: Gommers pleit voor 'keiharde maatregelen'

Wie dacht dat de tijd van strenge maatregelen en lockdowns inmiddels wel voorbij zou zijn eind 2021 komt bedrogen uit. Het demissionaire kabinet is koortsig in overleg over de nabije toekomst en daarbij liggen "alle maatregelen op tafel", aldus een bron tegen De Telegraaf.

Paniek

Op 12 november schaarde Nederland zich weer voor de buis. Brengers van het slechte nieuws Rutte en De Jonge deden hun nieuwste plannen uit de doeken en de zoveelste lockdown was een feit. De aanscherpingen betroffen onder andere een uitbreiding van de toegangspas, horeca en winkels eerder dicht, beperkte groepsgrootte in de enementenbranche en het onderwijs en een thuiswerkadvies. Op 3 december zou er dan weer een 'weegmoment' zijn. Maar nu, op 24 november, lijkt de paniek in Den Haag alweer te zijn toegeslagen.

De cijfers dalen niet en de termen 'code zwart' en 'strenge lockdown' worden dan ook veelvuldig genoemd. Het demissionaire kabinet bespreekt vandaag of ze zwaardere maatregelen willen opleggen en of de persconferentie van 3 december naar voren wordt gehaald.

'Keiharde maatregelen'

Tot die tijd wordt er koortsig gedebatteerd en overlegd. Zo stond ic-arts Diederik Gommers gisteravond de Tweede Kamer te woord, waarbij hij de huidige situatie beschreef als "1 minuut voor 12". Het OMT-lid stelde dat het tijd is om "zo snel mogelijk keiharde maatregelen te nemen".

Ook liet Gommers meermaals de term 'code zwart' vallen, de situatie waarin ziekenhuizen niet iedereen meer kunnen helpen. In dat geval worden er keuzes gemaakt over wie voorrang krijgt en wie op dat moment niet de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft. Een "zwart scenario", volgens Gommers, waar we volgens hem nog zo'n tien dagen van verwijderd zijn.

Opvallen genoeg stond op datzelfde moment demissionair minister Hugo de Jonge de Eerste Kamer te woord. “We zitten nog niet in de buurt van code zwart", verkondigde hij daar. "En ik kan niet voorspellen dat we daar over tien dagen wel zitten. En het lijkt mij dat ook de heer Gommers dat niet kan voorspellen". PVV-leider Wilders wil nog deze week een debat over de uitspraken van Gommers en de ontkenning van De Jonge.

'Maandag of dinsdag'

Tussen al het overleggen en debatteren door heeft de anderhalvemeterregel overigens wel weer haar intrede gedaan. Dat houdt in dat het dringende advies om afstand van elkaar te houden per vandaag een officiële regel is. Boa's en agenten kunnen bij overtredingen net als voorheen boetes van 95 euro uitdelen.

Óf, en zo ja, wanneer er meer nieuwe en zwaardere maatregelen komen, is nog onduidelijk. De kans zit er in ieder geval in dat de persconferentie niet op 3 december wordt gehouden, maar komende maandag of dinsdag al.

Nieuws
  • T&W, De Telegraaf, Metro
  • Pro Shots/Koen Laureij