Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Paul Verhoeven over ophef rond Maria-dildo: 'Wij als makers vonden het vooral een erg komische scène'

Vanaf vandaag is de nieuwste creatie van Paul Verhoeven te zien op het witte doek: Benedetta, een film over lesbische nonnen in de zeventiende eeuw. Een cinematografisch 'hoogtepuntje' uit de productie: een scène met een Maria-dildo. Al is niet iedereen daar even enthousiast over.

Verhoeven

Een speelfilm over nonnen die niet alleen liefde voor de grote machtige oppergod hebben, maar vooral ook voor elkaar: een prima setting voor een film, zou je zeggen. En dat is precies wat de Nederlandse topregisseur Paul Verhoeven - Total Recall, Basic Instinct, Zwartboek, Showgirls, Turks Fruit, Soldaat van Oranje - ook moet hebben gedacht.

Maria-dildo

In de nieuwste creatie uit de hoge hoed van Verhoeven krijgen de twee vrome kloosterzusters Benedetta en Bartolomea een seksuele relatie met elkaar. Bartolomea, attent dat ze is, doet Benedetta in een bepaalde scène zelfs een handgemaakt Maria-beeldje cadeau. Saillant detail: het beeldje is aan de onderkant een dildo. En die wordt gebruikt ook.

Blasfemie! Heiligschennis! Godslastering! Ja, de scène maakt heel wat tongen los. In Amerika gingen christelijke demonstranten zelfs de straat op om hun ongenoegen over Pauls film te uiten. "Dat was, hoe jammer ook, wel mooi meegenomen, want de distributeur heeft dat allemaal gefilmd en gebruikt als promotie", zegt hij daarover tegen ANP. "Niemand van ons had ooit gedacht dat de ophef rondom deze film zo groot zou worden."

Rusland heeft de film overigens helemaal in de ban gedaan, vooral omdat deze bij zou dragen aan het 'promoten van homoseksualiteit'. De Nederlandse regisseur kan daar niet bij met z'n hoofd: "Waar zijn ze in godsnaam allemaal mee bezig daar?"

'Enorme lachbuien

Verhoeven en de andere makers hebben vooral veel lol gehad bij het filmen van dat specifieke tafereel: "We hebben tijdens het maken enorme lachbuien over die scène gehad. Benedetta denkt eerst dat ze haar eigen Mariabeeld krijgt aangereikt, maar ziet later pas dat de onderkant opeens een dildo is. Het is erg komisch."

Zelf had hij eerder gedacht dat er wellicht discussie zou ontstaan over een 'stukje vagina' dat in beeld zou zijn. Verhoeven: "Er was echt geen hond in de productie die dacht dat de discussie niet daarover zou gaan, maar over dat beeld."

Benedetta is vanaf vandaag te zien in de Nederlandse bioscopen. Amen.

Entertainment
  • Shownieuws, ANP
  • BrunoPress/Arjo Frank/Brunopress.nl