5G
Natuurlijk is 5G niets nieuws en heeft een deel van Nederland het al. Al sinds de lente van 2020 bieden een aantal Nederlandse providers 5G-abonnementen aan. Het verschil in snelheid met 4G is vooralsnog echter miniem. Pas in 2022 kun je pas écht gaan profiteren van de hoge snelheden. Dit komt omdat de hoge frequentiebanden volgend jaar geveild worden. Het is dan volgend jaar ook pas echt voordelig om een smartphone en abonnement met 5G-ondersteuning aan te schaffen, waardoor waarschijnlijk meer mensen dit ook zullen doen.
NFC
Ook NFC (Near Field Communications) is natuurlijk niet nieuw, maar er zitten nog veel groeimogelijkheden in. De komende jaren zullen steeds meer mensen de technologie gaan gebruiken. Betalen met je smartphone, wat via NFC mogelijk is, wist inmiddels al aardig wat terrein te winnen en dit zal naar verwachting alleen maar meer worden. Ook andere toepassingen van NFC krijgen langzaam meer bekendheid. Er is namelijk nog veel meer mogelijk met de technologie. Zo kan het dienstdoen als toegangspassen voor kantoorgebouwen en hotels. Ook kun je sommige apparaten met je smartphone koppelen door een NFC-tag te scannen. Tot slot zie je NFC-tags ook op reclameborden. Na het scannen van de tag krijg je meer informatie over het product, vergelijkbaar met een QR-code.
Langer met dezelfde smartphone doen
Alle nieuwe technologische snufjes ten spijt, de afgelopen jaren is het alleen maar gebruikelijker geworden om langer met dezelfde smartphone te doen. Omdat de nieuwste smartphones niet zulke significante verbeteringen meer hebben ten opzichte van hun voorgangers, is de noodzaak minder hoog om naar de winkel te rennen zodra er een vers model is gelanceerd. Ook kiezen veel mensen ervoor om geen nieuwe smartphone te kiezen zodra hun abonnement afloopt, maar hun oudere smartphone te houden in combinatie met het veel goedkopere Sim Only. Ook refurbished smartphones zijn nog steeds razend populair.
Het scheelt niet alleen behoorlijk in de portemonnee om langer met dezelfde smartphone te doen of voor een refurbished model te gaan, het is ook nog eens beter voor het milieu. Je voorkomt dat een smartphone op de afvalberg belandt en er hoeft een nieuwe telefoon minder geproduceerd te worden, wat voor veel CO2-uitstoot zorgt.
Hoe doe je zo lang mogelijk met je smartphone? 4 tips:
- Het is een open deur, maar we zeggen het toch maar even: koop een goed hoesje. Bij Fonu vind je hoesjes voor allerlei merken, van iPhone 13 hoesje tot Samsung Galaxy A52s 5G hoesjes. Bekijk alle Fonu hoesjes via de link.
- Schoon je smartphone regelmatig op. Verwijder apps, foto’s en video’s die je niet gebruikt. Als je smartphone te vol zit, kan hij daar zeer sloom van worden.
- Maak je telefoon ook regelmatig aan de buitenkant schoon.
- Als er nieuwe updates klaarstaan, voer ze dan zo snel mogelijk uit.
Een betere batterij
De batterij blijft de achilleshiel van een smartphone. Niet zelden moet je hem na een dag alweer aan het stroominfuus hangen. Fabrikanten zijn dan ook druk bezig om hier iets aan te doen. De nieuwste smartphones hebben een steeds hogere batterijcapaciteit. Hoewel dit wel leidt tot grotere smartphones, is dat tegenwoordig niet meer zo’n probleem. Kleine smartphones raakten jaren geleden immers al uit de gratie. Een groot scherm wordt juist als een pluspunt gezien, omdat een telefoon steeds vaker de laptop vervangt.
Niet alleen is het belangrijk dat een smartphone niet binnen een mum van tijd leegraakt, minstens zo prettig is het als hij snel weer oplaadt. Ook daar wordt de nodige aandacht aan besteedt en zal nog beter worden.
Opvouwbare telefoons
De opbouwbare telefoon staat al jaren in trendlijstjes, maar de grote doorbraak blijft vooralsnog uit. De lancering van de eerste opvouwbare telefoon, van Samsung, verliep ook niet zonder problemen. De voornaamste reden dat opvouwbare telefoons nog niet prominent aanwezig zijn in het straatbeeld, is het hoge prijskaartje. Er komen echter gestaag meer fabrikanten bij die opvouwbare smartphones produceren en de prijzen zullen ook lager worden. Je zult in 2022 waarschijnlijk nog niet doodgegooid worden met de opvouwbare smartphone, maar de kans is wél groot dat hij meer populariteit wint.
- Unsplash