Leroy* (31) deed de deur open en stond oog in oog met de politie. ‘Bevel tot binnentreding’, las Leroy op het papier dat hem onder de neus werd gestoken. Hij wist precies waarvoor ze kwamen. Een van de buren moest iets geroken of gemerkt hebben. Ontkennen was zinloos. Zonder omwegen leidde hij de agenten naar de hennep. Pas toen hij hun reacties zag, begreep hij dat het anders zat.
In werkelijkheid was de 22,8 kilo hennep die in de woonkamer lag te drogen een complete verrassing voor hen. Leroy werd gezocht in verband met een flink aantal openstaande boetes, niet voor een hennepplantage. Daar wisten ze bij de politie niets van. “Laten we het erop houden dat het niet uw dag was,” stelt de rechter droogjes vast.
“Niet echt,” grijnst Leroy.
‘Mijn moeder heeft een eigen bedrijf, die geeft me weleens iets’
Net als bij het politieverhoor van destijds geeft hij ook hier bij de politierechter alles grif toe. Het is het bekende verhaal: hij had een paar duizend euro schuld, hij liet zich door ‘onbekenden’ verleiden, hij wist zelf van niets, hij hielp alleen een beetje en hij heeft er uiteindelijk nooit een cent aan verdiend. Maar de officier van justitie is niet van gisteren. Om te beginnen valt het haar op dat Leroy, net als tijdens zijn aanhouding, peperdure sneakers en kleding draagt van merken als Yves Saint Laurent en Moncler, terwijl hij op papier geen enkele vorm van inkomen heeft.
“Mag ik vragen waar u dat van betaalt?”
“Mijn moeder heeft een eigen bedrijf, die geeft me weleens iets,” zegt Leroy.
“Maar niet als u in de schulden zit?” vraagt de officier.
“Dat soort dingen los ik liever zelf op,” pareert Leroy.
“Zegt u nou eens eerlijk, hoe kwam u aan die hennep?”
Leroy haalt zijn schouders op.
“Gekweekt toch,” zegt hij.
“Hoeveel planten had u dan wel niet?” vraagt de officier ongelovig.
“Ongeveer 500,” zegt Leroy.
De officier fronst opzichtig.
De twee kweektenten die de politie in de woning vond waren veel te klein voor 500 planten.
En dan nog, met 500 planten kom je nooit aan een oogst van bijna 23 kilo. Nog niet eens aan de helft, weet de officier. “Het lijkt er sterk op,” besluit ze, “dat meneer hier zo gretig bekent om andere zaken niet te hoeven bekennen.” Speculaties, vindt Leroys advocaat, die er bovendien op wijst dat het gewicht van de hennep zoals die op de tenlastelegging staat, bijna 23 kilo, een onjuist beeld geeft van de precieze hoeveelheid. Het lag te drogen en was dus nog nat. Of toch op z’n minst vochtig.
“En we weten allemaal: nat is vier keer droog,” zegt de advocaat stellig, alsof het een volkswijsheid betreft.
De rechter knikt instemmend.
De celstraf van vier maanden die de officier eist is gebaseerd op 23 kilo droge hennep, en droog was de hennep zeker niet. Leroy komt daarom weg met een taakstraf van 180 uur en een geheel voorwaardelijke celstraf van twee maanden.
“En of u dure kleren draagt, daar heb ik geen verstand van,” besluit de rechter.
*Alle namen in deze rubriek zijn om privacy-redenen gefingeerd.
- Petra Urban