Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bestuursvoorzitter NPO wil dagelijks klimaatjournaal

Items over het klimaat in het reguliere journaal voldoen niet meer volgens Shula Rijxman, bestuursvoorzitter van de NPO. Nee, Rijxman pleit voor een apart klimaatjournaal, waardoor mensen dag in dag uit geconfronteerd worden met allerlei zaken die spelen rond dit thema.

Klimaatjournaal

Rijxman opperde het idee op het Cross Media Congres in Amsterdam, aldus de organisatie van de bijeenkomst. Met zo'n klimaatjournaal hoopt de bestuursvoorzitter meer aandacht te genereren voor klimaat en duurzaamheid.

Het programma zou volgens Rijxman vooral moeten gaan over hoe het klimaat onder druk staat, en waarheden en onwaarheden over het thema. De NPO-vrouw geeft aan dat ze vindt dat nepnieuws en niet-feitelijke onderzoeken teveel aandacht krijgen.

Gaat niet over de inhoud

Opvallend is dat de NPO zich in principe niet over de inhoud mag uitlaten. Maar "Informeren is een belangrijke taak van de NPO", aldus Rijxman zelf. Inmiddels heeft de raad van bestuur van de NPO alle publieke omroepen opgeroepen om met voorstellen te komen voor zo'n klimaatjournaal.

Waarom aandacht voor dit specifieke onderwerp in bestaande (onderzoeks)programma's, plus het structureel brengen van items in het reguliere journaal niet voldoet, wordt niet helemaal duidelijk uit het verhaal van Shula Rijxman. Evenmin hoe ze aankijkt tegen aparte journaals met andere thema's, zoals het criminaliteitsjournaal, migratiejournaal, oorlogsjournaal, E.U.-journaal of het schieten-ze-een-beetje-op-met-de-formatiejournaal.

Misschien ook voor jou:
Hugo de Jonge vroeg MOJO-baas of hij dansen wilde verbieden
Nieuws
  • RTL Boulevard
  • Patrick van Emst/Brunopress.nl