Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Carice van Houten ziet arrestatie 'als een soort schoolreisje'

'Het stelt echt geen reet voor.'

Carice van Houten

Actrice Carice van Houten (Game of Thrones, Zwartboek en meer) besloot zich enige tijd terug aan te sluiten bij extreme clubjes als Extinction Rebellion. Die organisatie staat bekend om z'n ontregelende acties, zoals het blokkeren van snelwegen en leden die zich aan van alles en nog wat vastlijmen.

'Hulpeloos'

Zelf zette ze de actievoerders van de klimaatkerk eerder nog weg als 'krakers met trommels', maar Van Houten is inmiddels 180 graden gedraaid. Carice bezocht zelfs een klimaatpsycholoog omdat ze zich 'hulpeloos' voelde.

Tja, ieder z'n ding, maar de radicale ommezwaai van de actrice schoot bij sommige mensen in het verkeerde keelgat. Onder andere het feit dat Van Houten heel haar leven ontzettend veel gevlogen heeft, is natuurlijk voer voor critici, die haar een hypocriet en salonactiviste noemen.

'Heel ontspannend'

Hoe dan ook, Van Houten besloot eind mei een snelweg te blokkeren tijdens een actie van, jawel, Extinction Rebellion. Het ging om de A12 bij Den Haag, wel vaker doelwit van de asfaltplakkers.

Het ging om een illegale actie, waarna de politie in actie kwam en uiteindelijk 1579 demonstranten oppakte, onder wie Carice van Houten. In de podcast 'PepTalk & Friends' stelt Van Houten dat zo'n arrestatie in Nederland 'geen reet' voorstelt als je het vergelijkt met demonstraties in Iran.

"Ik vond het wel spannend. Er staan allemaal van die grote mannen. Ik ben nog nooit van m'n leven opgepakt", aldus de 46-jarige actrice. "En ik voelde me ook heel veilig, omdat we zo kwetsbaar en ook geweldloos daar gewoon zaten, dacht ik: we doen niets verkeerd, dus er kan eigenlijk niet zo heel veel misgaan."

Uiteindelijk ervaart ze de arrestatie als 'iets heel ontspannends'. Ze verzette zich niet en zag het ritje naar Den Haag 'als een soort schoolreisje. Carice: "Ze zetten ons bij ADO Den Haag af en toen zeiden ze: jullie kunnen allemaal weer gaan."

Niet de laatste keer

Het was dus de eerste, maar vast niet de laatste keer dat Van Houten in de boeien wordt geslagen. Naar verluidt besteedt ze inmiddels driekwart van haar werkweek aan klimaatactivisme. Je zult haar dus helaas eerder op de A12 tegenkomen dan in een dikke HBO-productie als Game of Thrones.

Entertainment
  • RTL Boulevard, PepTalk & Friends
  • NL Beeld / Patrick van Emst