Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Naam 'Herengracht' te mannelijk volgens links stadsbestuur van A'dam

Herengracht? Helemaal fout, volgens het Amsterdamse stadsbestuur. Een nieuw aangestelde adviesraad heeft de taak gekregen voor meer inclusie en diversiteit te zorgen wat straatnamen betreft.

Straatnamen

Voorheen was dit het domein van de Amsterdamse straatnamencommissie. Maar die is afgelopen zomer de deur uitgebonjourd. Al langer was er wrijving tussen de commissie en het gemeentebestuur, bijvoorbeeld toen de commissie in 2019 had ingestemd om een nieuwe wijk in de hoofdstad te vernoemen naar sleutelfiguren uit de Slag om de Zuiderzee.

Geen goed idee, zei burgemeester Femke Halsema destijds, waarna het college een nieuwe lijst opstelde met 27 namen van mensen die in hun ogen wel deugden. Verzetsmensen tegen het kolonialisme en de slavernij, bijvoorbeeld.

Afgeschaft

Inmiddels is de commissie dus uit de weg geruimd en vervangen door een adviesraad. De raad is voor drie jaar benoemd en bestaat uit voormalig PvdA-raadslid Charlotte Riem Vis, adviseur Diversiteit en Inclusie bij Ministerie van OCW Maryse Jansen de Lannoy, Annemarie de Wildt van het Amsterdam Museum en architect Wouter Pocornie die ook dingen doet voor Black Archives.

Of de raad ervoor gaat zorgen dat de Herengracht na een gedwongen transitie de naam Damessloot of Vrouwenkanaal zal dragen, is nog onbekend.

Nieuws
  • De Telegraaf
  • Google Maps