Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Nieuwe getuige in zaak-Nicky Verstappen is voor moord veroordeelde Bekir E.

Vandaag tijdens een zitting werd duidelijk dat Bekir E. de nieuwe getuige is in de zaak-Verstappen. Aan E. werd in juni van dit jaar nog 20 jaar celstraf uitgedeeld voor het plegen van de ‘brute en gruwelijke’ moord op de 16-jarige Hümeyra.

Jos B.

Al langer was bekend dat een nieuwe getuige zich had gemeld met informatie over Jos Brech. Iemand die met Brech had vastgezeten zou belastende verklaringen hebben afgelegd over de rol van de Limburger in de zaak-Nicky Verstappen. Dat blijkt Bekir E. te zijn.

Wie is Bekir E.?

Bekir E. is in juni veroordeeld tot 20 jaar celstraf voor de ‘brute en gruwelijke’ moord op de 16-jarige Hümeyra. E. werd in 2019 al eens veroordeeld in die zaak, en kreeg destijds veertien jaar cel en dwangverpleging met tbs. Het Hof oordeelde namelijk dat er sprake was van doodslag.

De uitspraak zorgde voor veel verontwaardiging, omdat er volgens het OM duidelijk sprake zou zijn van moord. Het ministerie ging dan ook in hoger beroep, waarop in juni 2021 alsnog een uitspraak volgde.

Alsnog moord

Bekir E. zocht Hümeyra, met wie hij een kortstondige relatie had gehad, op haar school in Rotterdam op, waarna hij het meisje van dichtbij met zeven kogels om het leven bracht. Beelden van de ‘executie’, zoals Bekir het zelf noemde, werden in de rechtszaal getoond om de aanwezigen te overtuigen dat er wel degelijk sprake was van moord. Daarnaast werden er foto’s opgevist van berichten die Bekir aan Hümeyra gestuurd had, met bedreigingen en foto’s van wapens.

Dwangverpleging

Het OM slaagde er zo in om de rechtbank alsnog te overtuigen van moord met voorbedachte rade, waarna Bekir E. veroordeeld werd tot 20 jaar celstraf. E., die licht verstandelijk beperkt is en een ernstige persoonlijkheidsstoornis heeft, weigerde om mee te werken aan behandeling voor zijn geestelijke problemen, die hij alleen maar versterkte door het gebruik van drugs en alcohol. Het hof oordeelde daarom ook dat dwangverpleging noodzakelijk is.

Getuigenverklaring

Jos Brech werd vorig jaar veroordeeld tot twaalf en een half jaar cel voor onder andere het ontvoeren, misbruiken en doden van Nicky Verstappen in 1998. B. ontkent tot nu toe alle beschuldigingen en ging na het vonnis in hoger beroep. Het OM nam ook geen genoegen met het de uitspraak en tekende eveneens hoger beroep aan.

Wat de inhoud is van Bekir E.'s belastende verklaringen over Brech is nog niet duidelijk.

Peter R. de Vries

De voortzetting van de zaak-Verstappen gebeurde vandaag voor het eerst zonder Peter R. de Vries. De misdaadverslaggever was voor zijn dood nauw betrokken bij de zaak als woordvoerder van de familie Verstappen. Om Nicky's ouders te steunen is zoon Royce de Vries vandaag aanwezig in de rechtszaal.

Misdaad
  • Telegraaf, Nu.nl
  • Pro Shots/Adrien Stanziani