Guillermo &Tropical Danny Toppertje (2005)
Als je muzikale talent ontdekt moet worden door een ANWB-filelezer, dan hoor je in dit rijtje thuis. De Amsterdamse vrienden Djuro en Simon, die hun fantastische artiestennamen ter plekke verzonnen tijdens hun eerste interview, werden plotsklaps wereldberoemd in Nederland met hun uit de hand gelopen grap over een mixdrankje van rode wodka en Red Bull. En daar bleef het bij. Guillermo werd hierna manager bij de Ziggo Dome en AFAS Live en zit tegenwoordig in de beveiliging. Tropical Danny zit – hoe kan het ook anders met zo’n naam – nog altijd in de showbusiness, maar dan als manager van, jawel, rappers Donnie en Sef. Dat hun hit van zestien jaar geleden vooral een megasucces werd aan de costa’s die zij belachelijk maakten, kunnen de heren nog steeds enorm waarderen.
Snow Informer (1992)
In een recent interview met het Amerikaans muziektijdschrift Rolling Stone gaf de Canadese rapper Snow toe dat hij nog steeds stomverbaasd is dat zijn ‘licky boomboom down’-teksten uit 1992 zijn leven volledig op zijn kop zetten. Toen het nummer uitkwam, zat de inmiddels 51-jarige Snow nog acht maanden vast voor een mislukte poging om iemand dood te steken, maar sinds zijn vrijlating stromen de royalty’s nog altijd binnen. Mede door trauma’s uit zijn moeilijke jeugd en de plotselinge dood van zijn vrouw in 2009 spookte Snow na zijn laatste (geflopte) plaat uit 2002 bar weinig uit. Al broedt hij al een tijdje op een ijskoude comeback.
Gabber Piet Hakke & Zage (1996)
Gabber Piet, wie kent ’m niet? Ooit, ergens begin jaren 90, was Piet van Dolen nog het onbetwiste boegbeeld van hakkend Nederland. Zijn hilarische gesprekken met doorgesnoven feestgangers met scheve bekken maakten van het programma TMF Hakkeeh een kijkcijferkanon. Ondanks het feit dat TMFbaas Lex Harding hardcore steevast ‘absolute kutmuziek’ noemde. In 1996 besloot de gabber der gabbers tijdens de lunchpauze van zijn show een ‘ongelooflijk kutnummer’ op te nemen, op de melodie van kinderserie Peppi & Kokki. Zijn geliefde gabberscene kon de meligheid van Hakke & Zage niet waarderen. Nog steeds wijzen velen Gabber Piet aan als oorzaak van het instorten van gabber en hardcore. Daar is Piet het uiteraard niet mee eens, benadrukte hij nog maar eens in het boek Thunderdome –25 Years of Hardcore. “Dat ene uitstapje van mij? Schei uit zeg. Het geld is de reden geweest dat het misging met de scene.”
Afroman Because I Got High (2002)
Het debuutalbum van Afroman flopte. Zijn tweede album, Because I Got High, flopte ook. Toen besloot fulltime dj en parttime smeerpijp Howard Stern de titeltrack van dat album grijs te draaien. Het wordt een Grammy-winnend lijflied voor stoners wereldwijd. De 31 (!) albums die Afroman hierna uitbracht, flopten ook. Dit is wel zo’n beetje het allesomvattende levensverhaal van Joseph Edgar Foreman. Zijn ode aan het groene spul beleeft sinds de legalisering ervan in de VS wel een renaissance. Ook blijft het liedje, dat Afroman binnen tien minuten bedacht en opschreef, voer voor menig parodiefilmpjes. De Britse politicus Michael Gove, bekend van zijn cocaïneschandaaltje, moest er recentelijk nog aan geloven: “I was gonna make us leave the EU, but then I got high.”
Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.
- Album covers