doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Bram Tankink: 'Het idee is misschien leuker dan de uitvoering'

Wij van Panorama bedachten ooit de wielerklassieker Best-Well-Dorst, van het Brabantse Best via Well naar Dorst bij Breda. Maar het kan altijd gekker: aankomend weekend (3 en 4 juli) bijvoorbeeld als de Grenspalenklassieker Xtreme Full Edition wordt verreden, van grenspaal 1 bij het Drielandenpunt in Vaals tot aan grenspaal 369 in Zeeuws-Vlaanderen over maar liefst 470 kilometer. Een van de initiatiefnemers ligt er nu al wakker van.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-60fff9b8587b5 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60fff9b8587b5 img{#fig-60fff9b8587b5 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-60fff9b8587b5 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60fff9b8587b5 img{#fig-60fff9b8587b5 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-60fff9b8587b5 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60fff9b8587b5 img{#fig-60fff9b8587b5 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-60fff9b8587b5 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60fff9b8587b5 img{#fig-60fff9b8587b5 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Bram Tankink: 'Het idee is misschien leuker dan de uitvoering'

“Met Bram Tankink!”

Bram! 470 kilometer, weet je het zeker?

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus laten we het maar gewoon gaan doen. Bij tien inschrijvingen zou ik meefietsen, had ik beloofd. Nou, die waren al binnen voor ik het wist. Binnen drie weken zaten we al aan het maximum van 100 renners.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Briljant bedacht, zo’n tocht langs alle grenspalen tussen Nederland en België. Hoe kom je hierbij?

“Ik woon net over de grens in België, net als Jos van Emden die nog steeds voor Jumbo-Visma rijdt. We fietsten dus al jaren in de grensstreek, die verdomd mooi is trouwens. Die grenspalen hebben allemaal een verhaal, vooral ook over de oorlog en zo, maar het was eigenlijk Frits van Eerd (topman van de Jumbo-supermarkten, red.) die twee jaar geleden aan Jos vroeg of we niet een Alpe d’Huzesachtige toertocht konden organiseren langs de grens. Niet alleen omdat dat mooi en leuk is, maar ook omdat het familiebedrijf van Van Eerd toentertijd honderd jaar bestond. De grap is: hij zag niks in die Grenspalenklassieker, maar Jos en ik wel. Dit jaar organiseren we drie toertochten, waarvan we er al eentje hebben gehad in Zeeuws- Vlaanderen. Op 10 juli hebben we er eentje in Noord-Brabant en dan in oktober nog één in Limburg. Maar aankomend weekend dus eerst de volle 470 kilometer tijdens de Xtreme Full Edition.”

Wat doe je jezelf aan?

Lacht: “Het ergste is: Jos doet het startschot in Vaals en ik moet aan de finish staan als de eerste rijder binnenkomt. Ik had mij voorgenomen om niet te hard te gaan fietsen, maar nu moet ik dus flink doortrappen! Maar het is echt superleuk: vooral mensen uit de Randstad weten niet wat ze meemaken.”

Want?

“Tijdens die eerste toertocht in Zeeuws-Vlaanderen reed er iemand uit Den Haag mee die nauwelijks kon geloven dat je zo geweldig kon fietsen op zo’n korte afstand van zijn huis. Voor hem ging er echt een wereld open. Vooral in Zeeuws-Vlaanderen kom je bijna niemand tegen. In Noord-Brabant, in de bossen, ook niet. Echt prachtig! Het is geen wedstrijd, tenminste: nog niet. Misschien dat we er in de toekomst een gravelbikewedstrijd van maken, maar dat weet ik nog niet. Voor nu is het nog een pilot om te zien hoe het allemaal loopt. Misschien maken we er wel een Elfstedentocht-achtig concept van, met checkpoints en zo.

Nu al hebben we 25 checkpoints langs de grens waar je allemaal langs moet. Een selfie van jou en de grenspaal is al genoeg bewijs dat je er bent geweest.”

Ben je nu wel op tijd voor de start? “Wat bedoel je?”

Deze week is het precies dertien jaar geleden dat je in het Noord-Franse Brest bijna de start van een Touretappe miste!

“Verdomd! Mensen herinneren mij daar nog regelmatig aan. Tenminste, in Nederland. In België sta ik vooral bekend als de man die in 2011 kramp kreeg toen hij in de finale van de E3-Prijs het wiel van Fabian Cancellara probeerde te houden. In Nederland zeggen mensen: Bram, kom je wel op tijd? In België zeggen ze: Zorg dat je geen kramp krijgt, Bram! Ach, je moet ergens bekend om staan, toch?”

Dan zeggen wij: zorg dat je dit weekend op tijd komt én geen kramp krijgt, Bram!

“Ik zal het proberen. Misschien is het idee wel leuker dan de uitvoering!”

De Grenspalenklassieker Xtreme Full Edition van aankomend weekend is helaas uitverkocht, maar tijdens andere toertochten zijn er nog wel een paar plekken vrij. Meer info: www.grenspalenklassieker.nl. Wacht er niet te lang mee: er zijn per toertocht net zo veel startbewijzen als grenspalen, te weten 369!

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws