Taart
Waar: Groot-Brittannië
Wanneer: juni 2006
De 75-jarige Britse dame Elaine Richards heeft een verrassing voor haar hoogbejaarde vriend: een heerlijke zelfbereide taart, speciaal voor zijn 96ste verjaardag. Maar daar steekt de manager van het verzorgingstehuis in Barnstaple, waar het feestvarken woont, een stokje voor. Het is ‘vanwege hygiënevoorschriften’ verboden om zelfgemaakte taarten mee te brengen. Gekochte taarten mogen wel.
“We kunnen gewoon het risico niet nemen met al die fragiele mensjes,” aldus de manager. Elaine, die aanvankelijk dacht dat de manager een grapje maakte, is ziedend:
“Ik bereid al meer dan zestig jaar taarten. En allemaal zonder de kunstmatige rommel die bakkers in taarten stoppen.”
Opmerkelijk: Of Elaine lekker pragmatisch was en besloot haar zelfgemaakte taarten vanaf dat moment mee te nemen in een doos van de bakker, is niet bekend.
Homogenezing
Waar: Nederland
Wanneer: mei 2019
Hoe vaak in Nederland geprobeerd wordt om homoseksuelen, biseksuelen en transgenders te ‘genezen’ van hun seksuele voorkeur, weet niemand. Maar dat weerhoudt de Tweede Kamer er niet van om een motie aan te nemen die ‘homogenezing in de breedste zin van het woord’ voortaan verbiedt. Bidden voor genezing van homo’s, wat sommige dominees in de Biblebelt graag doen, valt daar volgens de Kamer ook onder. Een en ander vanwege een documentaire op RTL 5 waar Nederlandse ‘homogenezers’ in beeld kwamen – ook al zegt de inspectie voor de volksgezondheid nooit een melding te hebben gekregen over homogenezing.
Opmerkelijk: Theo Hiddema (FvD) was een van de weinigen die tegenstemde. Hij noemde het verbod ‘etalagepolitiek’.
Eten in de open lucht
Waar: China
Wanneer: mei 2014
Barbecueën? Dat gesleep met dood vlees is de autoriteiten van de 20 miljoen inwoners tellende Chinese hoofdstad Beijing een doorn in het oog. Om over alle luchtverontreiniging door brandende briketten nog maar te zwijgen. Dus kondigen de autoriteiten een verbod af op het bereiden en consumeren van voedsel in de open lucht. En ja, dat geldt óók voor koude gerechten zoals komkommersalade en tofu. Niet vanwege luchtverontreiniging, maar om voedselvergiftiging tegen te gaan. Om de maatregel kracht bij te zetten, laten de autoriteiten – als mediastunt – meer dan 500 barbecues vernietigen. Ze worden door arbeiders aan gort geslagen terwijl opzichters en de verzamelde pers toekijken.
Opmerkelijk: In de hoofdstad wordt lacherig gereageerd op de maatregel. Beijing kent inderdaad zeer veel smog, maar die is voor het overgrote deel afkomstig van auto’s en zware industrie.
Stofzuigers
Waar: Europese Unie
Wanneer: augustus 2014
Verboden in alle Europese lidstaten: krachtige stofzuigers. Het maximale zuigvermogen van deze apparaten is veel te hoog, vinden de Brusselse regeltjesmakers. Daarom zijn stofzuigers met een zuigvermogen van 1400 watt met ingang van 1 september 2014 verboden. En sinds 2017 is dat vermogen zelfs teruggebracht tot maximaal 900 watt. Waarom? Omdat stofzuigen met een gereduceerd zuigvermogen heel veel energie bespaart. En dat is dan weer goed voor het milieu. Enfin, u kent de riedel wel.
Opmerkelijk: Niet om het een of ander, maar volgens ons bent u met een stofzuigertje van 900 watt minstens twee keer zo lang bezig om alle kattenharen weg te krijgen. Maar daarover wordt met geen woord gerept in de maatregel.
Gloeilampen
Waar: Europese Unie
Wanneer: september 2012
Een Europees verbod dat tot in de huiskamer reikt: gloeilampen zijn voortaan de duivel. Dergelijke peertjes produceren namelijk 90 procent warmte en slechts 10 procent licht. Daarom wordt in de gehele Europese Unie de handel in gloeilampen, bestemd voor huishoudelijk gebruik, verboden. Maar jaren later telt Nederland nog steeds tientallen miljoenen ouderwetse gloeilampen. Winkeliers importeren ze uit landen als China en Vietnam, simpelweg omdat er nog steeds vraag naar is.
Opmerkelijk: Het verbod blijkt makkelijk te omzeilen. Een winkelier tegenover de Volkskrant: “De gloeilampen zitten in een doosje waarop staat dat ze worden afgeraden voor huishoudelijk gebruik. Wat de klant daar verder mee doet, is onze verantwoordelijkheid niet.”
Tabak in een coffeeshop
Waar: Nederland
Wanneer: november 2018
Een joint opsteken in een coffeeshop? Voortaan verboden, want roken in de horeca mag al niet meer sinds juli 2008. Klanten moeten hun joint maar mee naar huis nemen, vindt staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid. De staatssecretaris is graag consequent en wil voorkomen dat verstokte rokers massaal van het ‘gewone’ café naar de coffeeshop verhuizen. Dat moeten we niet willen met zijn allen!
Opmerkelijk: Overigens is alleen het roken van joints waarin ook tabak is verwerkt een overtreding. Het roken van pure wiet is wel toegestaan. Want pure wiet is immers ‘tabaksvrij’.
Bidden
Waar: Frankrijk
Wanneer: september 2011
Op straat bidden? Verboden! Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken stelt het verbod in werking nadat moslims met hun matjes massaal de straat op zijn gegaan om daar te bidden. Dit uit protest tegen het grote gebrek aan gebedsruimten in Frankrijk. Met het verbod komt de Franse overheid tegemoet aan klachten van het extreemrechtse Front Nationale dat het straatbidden vergelijkt met de bezetting van Parijs door de nazi’s. Officieel beschouwt de Franse overheid godsdienst als een privéaangelegenheid. Zo zijn in Frankrijk niet alleen hoofddoekjes verboden, maar bijvoorbeeld ook crucifixen in scholen.
Opmerkelijk: Vooruit, de autoriteiten waren wel zo aardig om – tegelijk met het verbod – de moslims ‘tijdelijke gebedsruimten’ aan te bieden, zoals verlaten overheidsgebouwen. Iets waarvan het Front Nationale natuurlijk ook schande sprak.
Homo-kapsels
Waar: Iran
Wanneer: mei 2015
De Iraanse overheid is niet bepaald dol op modegrillen uit het Westen. Vandaar dat het regime komt met nieuwe bepalingen, zoals een verbod op ‘spikey’ kapsels (piekhaar met gel erin) voor Iraanse mannen. Ook is het hun voortaan bij wet verboden om wenkbrauwen te epileren. Kapsalons die zich niet aan het verbod houden, raken hun vergunning kwijt. En nu de overheid aldaar toch bezig is: ook de zonnebank en tatoeages zijn voortaan uit den boze.
Opmerkelijk: Het wordt lastig knippen voor Iraanse kappers.
In 2010 verbood de Iraanse overheid al pony’s, matjes en lang haar bij mannen. Homokapsels no more. Daarom hebben alle Iraanse kapsalons een lijst ontvangen met haarstijlen voor mannen die wél zijn toegestaan.
Hesjes
Waar: Egypte
Wanneer: december 2018
Ook een manier om gele-hesjes-protesten te voorkomen: gewoon de verkoop van die dingen verbieden. Zo gezegd, zo gedaan. Egyptische winkeliers die de beruchte outfit van de oorspronkelijk Franse protestbeweging in de schappen hebben liggen, kunnen bezoek van de politie verwachten. Volgens bronnen is de Egyptische president Abdul Fatah al-Sisi bang voor grootschalige protesten, die mogelijk tot een nieuwe revolutie kunnen leiden. De opstand van 2011 op het Tahirplein zit bij hem nog vers in het geheugen.
Opmerkelijk: Een van de eerste slachtoffers van het verbod was de in Egypte bekende mensenrechtenadvocaat Mohamed Ramadan. De ongelukkige werd gearresteerd nadat hij zich op de foto had laten zetten in een geel hesje. Bij een huiszoeking werden bij hem maar liefst acht gele hesjes aangetroffen.
Rugzak
Waar: Groot-Brittannië
Wanneer: oktober 2018
De schoolleiding van Spalding Grammar, een middelbare school in Lincolnshire, vindt rugzakken maar niets. Ze zouden dermate groot en zwaar zijn, dat ze rugletsel kunnen veroorzaken bij de scholieren. Dus hopla: voortaan verboden, want wat is er mis met de ouderwetse leren schooltas? Maar daar is de 17-jarige Jacob Ford het niet mee eens. Hij schrijft een 3300 woorden tellend essay waarom het verbod volgens hem onzinnig is. Maar daar gaat de school niet in mee. Rugzakken blijven verboden. Jacob laat het er niet bij zitten.
De volgende dag loopt hij de school binnen met een enorme rieten mand in de armen, met daarin zijn schoolboeken. Waarop het hoofd der school ook rieten manden verbiedt. Een dag later is Jacob er weer. Ditmaal met een magnetron onder zijn rechterarm, met daarin zijn schoolboeken. Vragend kijkt hij het hoofd der school aan: “Gaat u nu ook magnetrons verbieden?”
Opmerkelijk: Jacob werd twee dagen geschorst. In een plaatselijke krant meldde zijn moeder erg trots te zijn op haar zoon: “Het was een waardig protest. Ik vind dat hij zijn zegje ook mag doen.”
NAZI-UNIFORM
We hebben goed nieuws voor wie denkt dat in de Europese Unie tegenwoordig zo’n beetje alles verboden is. Nadat de Engelse krant The Sun foto’s van een privéfeestje publiceerde, waarop de Britse prins Harry een nazi-uniform draagt, bogen de Europese ministers van Justitie zich over de vraag of nazisymbolen verboden moeten worden. Om het Britse koningshuis niet nog verder in verlegenheid te brengen, besloten zij dat nazisymbolen als zodanig niet haatzaaiend zijn, maar dat wel kúnnen worden door de sfeer waarin ze gedragen worden. Bijvoorbeeld door ze te dragen tij- dens extreemrechtse betogingen.
Dus mocht u zich komend carnaval, gewoon voor de lol, als SS-Obersturmbann-führer willen uitdossen en gezellig mee marcheren tijdens de optocht, dan mag dat gewoon!
TE DIK
Maak kennis met de Turkse gouverneur Dursun Ali Sahin, de man die het voor het zeggen heeft in de regio Edirne. Dursun vindt zijn onderdanen veel te dik, ruim 30 procent zou aan obesitas lijden. In 2014 verbiedt hij Turkse thee- en koffiehuizen om standaard twee klontjes suiker te ser- veren. Eén klontje is meer dan voldoende. Een jaar later verbiedt Dursun burgers om de lift te nemen wanneer ze op een van de eerste drie verdiepingen in een flat- of kantoorgebouw moeten zijn. Hij gaat zelfs zó ver in de handhaving van zijn verbod, dat hij in tal van hoge gebouwen een ‘lifttoezichthouder’ stationeert. Hoe dan ook, tegenwoordig is het in de provincie Edirne een goed gebruik om, wanneer je op de derde verdieping moet zijn, in de lift naar de vierde verdieping te stappen. Daarna neem je de trap omlaag naar de derde verdieping.
- Bruno Press, Unsplash