Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Extern onderzoek naar mondkapjesdeal Sywert: ‘Onderste steen boven’

Toen afgelopen maand naar boven kwam dat Sywert van Lienden flink had bijverdiend aan zijn mondkapjesdeal, zorgde dat voor heel wat verontwaardiging. De Nederlandse bevolking wil maar wat graag weten hoe de CDA’er dat dealtje gesloten heeft. Daar sluit demissionair minister Van Ark zich ook bij aan.

Extern onderzoek naar mondkapjesdeal Sywert: ‘Onderste steen boven’

De minister voor Medische Zorg kondigde gistermiddag de start van een extern onderzoek naar de verkoop van de mondkapjes aan. Wie of wat het onderzoek uit gaat voeren is nog onduidelijk, maar Van Ark liet wel vast een paar sterke buzzwords vallen, want volgens haar moet ‘de onderste steen boven komen’ ‘op zo'n kort mogelijke termijn’ en dat moet allemaal geregeld worden door ‘een club die echt de expertise heeft’.

Mondkapjesdeal

Van Lienden, die ook al mee-pende aan het partijprogramma van het CDA, kreeg 100 miljoen euro van het ministerie van Hugo de Jonge als voorfinanciering om mondkapjes in China te kopen. Daar zou de ondernemer naar eigen zeggen geen winst op gemaakt te hebben, maar na een onderzoek van de Volkskrant bleek hij er ruim 9 miljoen aan overgehouden te hebben.

Politiek Den Haag verwijt Sywert ervan dat hij zijn CDA-contacten heeft gebruikt (of vooral: misbruikt) bij het sluiten van de mondkapjesdeal. Daarbij zou hij mogelijk medewerkers het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een rad voor de ogen gedraaid hebben. Het onderzoek, waar vandaag meer details over volgen, moet daar duidelijkheid over gaan brengen.

Nieuws
  • NOS
  • Bruno Press