Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

‘Prikbonus' mag uitgedeeld worden aan Nederlandse werknemers 

Een som geld ontvangen voor het zetten van een coronaprik? Volgens rechtsbijstandsverlener DAS is dat geen probleem.

‘Prikbonus' mag uitgedeeld worden aan Nederlandse werknemers 

Als de positieve vaccinatie-discriminatie van de overheid nog niet genoeg was om mensen een spuit in de arm te laten zetten, kan de Nederlandse werkgever nu ook nog een duit in de zak doen. Dat laatste mag vrij letterlijk gebeuren, want werknemers die een vaccinatie nemen, mogen volgens rechtsbijstandsverlener DAS beloond worden met een financiële bonus.

"Je ziet voor zo'n vaccinatiebonus geen juridische belemmering”, vertelde een arbeidsjurist aan BNR. “Op het moment dat je die afspraak maakt, dan zijn er geen bezwaren. Het is niet in strijd met de AVG zolang je het maar niet registreert.”

Keuze van de werknemer

Ook ARAG zegt dat er in principe geen probleem is met de prikbonus, maar verstandig lijkt het ze niet. 'Het is zeer de vraag of een werkgever dit moeten willen', zegt Bonestroo. 'Vaccinatie moet de keuze zijn van een medewerker, door een financiële prikkel kan hij verkeerde afweging maken, bijvoorbeeld als een specialist een zieke werknemer afraadt zich te vaccineren.'

Of het ook verschil zou maken? Volgens onderzoek van DVJ Insights in opdracht van EditieNL zou minder dan 10% van de twijfelgevallen zich over laten halen voor 100 euro. Werknemers die willen dat mensen zich laten vaccineren moeten dus meer dan een prikkie betalen.

Nieuws
  • BNR
  • iStock