Sportcolumn: 'Prik 'm er gewoon in'

Iedere week schrijven onze Panorama-verslaggevers samen een column over wat hen opvalt in de sportwereld. Deze week: 'Vaccineren en de voorbeeldfunctie van Frank de Boer'
@media (max-width: 679px){#fig-65750b62e8800 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65750b62e8800 img{#fig-65750b62e8800 img.lazyloading{width: 480px;height: 480px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 1000px){#fig-65750b62e8800 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65750b62e8800 img{#fig-65750b62e8800 img.lazyloading{width: 740px;height: 740px;}}@media (min-width: 1001px){#fig-65750b62e8800 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65750b62e8800 img{#fig-65750b62e8800 img.lazyloading{width: 160px;height: 160px;}}

Micha Jacobs

Als mijn vriendin roept dat voetballers misschien wel de meest achterlijke mensen op deze aardkloot zijn – “Met hun contourtjes!” – dan roep ik altijd dat dat allang niet meer zo is. Dan geef ik steevast Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt als voorbeeld; jonge jongens die op hun twintigste al miljonair waren, maar daar niet mee te koop lopen op Instagram. Intelligente jongens die met een open blik naar de wereld kijken en zich op zo’n jonge leeftijd al bewust zijn van hun voorbeeldfunctie, zonder contourtje in het haar of een tatoeage van een leeuw op de rug. Jongens, zo dacht ik, die verder kijken dan hun neus lang is. Matthijs de Ligt hoorde bij de zes EK-gangers die voorafgaand aan het trainingskamp in Portugal weigerde om zich te laten vaccineren. Omdat hij ‘baas over zijn eigen lichaam’ wilde zijn, iets wat bondscoach Frank de Boer allemaal prima vond. Want, zo sprak De Boer met de bevlogenheid van een doperwt: een vaccinatie is niet verplicht. Weet je wat ook niet verplicht is? Je reet afvegen nadat je hebt gescheten, maar toch doe je het.

Nu komt De Ligt net op tijd tot inkeer – hij vond het bij nader inzien (lees: na druk van onder andere viroloog Ab Osterhaus) toch wél verstandig om het risico van een mogelijke coronabesmetting buiten de selectie te houden – maar van die vijf anderen, waaronder Wout Weghorst en Memphis Depay, weet ik het zo net niet. Maar eigenlijk maakt dát mij nog niet eens zoveel uit: het is de stuitende domheid waarom Frank de Boer het allemaal maar laat gebeuren waar ik mij oranje aan erger. Waarom zou je een speler in je selectie willen hebben die het hele EK in gevaar kan brengen als hij besmet raakt met het coronavirus? Maar goed, van een bondscoach die een speler selecteert die de bank warmhoudt bij Manchester United (Van de Beek) of die een rechtszaak boven het hoofd hangt wegens vermeende mishandeling (Promes) mag je ook niet verwachten dat hij het snapt. Italië, om maar eens een land te noemen, heeft al zijn spelers gevaccineerd. Een maand geleden al, ook de spelers die in de voorselectie zaten en nu zijn afgevallen. Weigeren? Het kwam niet eens in hen op. Omdat ze aan hun naasten denken en tegelijkertijd er alles aan doen om dat EK te winnen. En wij maar ‘baas over ons eigen lichaam’ willen zijn. Ik denk dat mijn vriendin gelijk heeft, wat jij?

Mario Wisse

Het probleem met topvoetballers is volgens mij dat ze vanaf het moment dat hun talent wordt gezien, in een monomane wereld leven. Een wereld waarin het draait om voetbal, geld, auto’s, horloges en spectaculair rondborstige vrouwen die het grootste deel van hun tijd in zonnestudio’s doorbrengen. Voetballers worden bovendien verwend. Sommigen schijnen hun eigen reet niet te kunnen afvegen en daarom een pamper te dragen. Alleen tijdens de wedstrijd mag die even uit, omdat het wat lastig rennen is met zo’n dikke pamperkont. In hun vrije tijd verdiepen de meeste voetballers zich niet in de maatschappij, in hun medemens of in de pandemie. Het is shoppen, gamen en horloges kopen geblazen. Even afgezien van in afzichtelijke pooierbakken rondtoeren en filosofische oosterse spreuken en wilde dieren op hun lichaam laten tatoeëren. En naar de hipste en duurste nieuwe showbizzkapper gaan om zich ter plekke leuke contourtjes aan te laten meten uiteraard.

Je vriendin heeft dus een punt, hoewel er genoeg uitzonderingen zijn.

Jij noemt onze bondscoach stuitend dom. En ik ga zeker niet beweren dat hij het warme water heeft uitgevonden. Want wat zei hij een jaar of tien terug ook alweer toen hem werd gevraagd naar de kleine hoeveelheid homoseksuele mannen in het voetbal? Nee, dat was niet zo snugger van hem. En bovendien gratis munitie voor iedere onverdraagzame klootzak die een ploeggenoot die iets anders is wil kleineren. En wat hij nu zegt over spelers die zich niet willen laten vaccineren is misschien ook niet zo slim. Maar De Boer is geen kwaaie, denk ik. Ik heb eerlijk gezegd een zwak voor hem. Bijvoorbeeld omdat hij in niets lijkt op al die omhooggevallen gasten die hij moet coachen, en evenmin op zijn medespelers in zijn toptijd bij Ajax en Barcelona. Wanneer die na de zomer naar De Boers vakantie informeerden, vertelde die over de camping in Garderen, waar hij al zijn hele leven naartoe gaat. “Wat doe je daar dan?” vroegen Rivaldo en Luis Enrique hem dan met gezichten vol ongeloof. Zelf waren ze net terug van drie weken Seychellen, inclusief champagnefeestjes met bikinimodellen op fonkelende jachten. “Gewoon, ’s ochtends een stukje richting Barneveld of Putten fietsen en daarna een paar potjes kaarten bij de tent met mijn buurman,” bromde De Boer dan terug. Als die oranjejongens goed naar hun coach kijken, kunnen er mooie dingen gebeuren komende maand.