doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

'Van Patricks zusje, voor Ajax'

Elke week verschijnt er op onze middenpagina een gewone vrouw die een ode wil brengen aan een speciaal iemand. Jaren geleden was die gewone vrouw toevallig ook het zusje van Patrick Kluivert.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-60ce716dceed6 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ce716dceed6 img{#fig-60ce716dceed6 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-60ce716dceed6 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ce716dceed6 img{#fig-60ce716dceed6 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-60ce716dceed6 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ce716dceed6 img{#fig-60ce716dceed6 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-60ce716dceed6 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ce716dceed6 img{#fig-60ce716dceed6 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}'Van Patricks zusje, voor Ajax'

Trouwe lezers van Panorama weten het: al meer dan 26 jaar brengen wij op onze middenpagina’s een ode aan de normale vrouw, die op haar beurt weer een ode brengt aan een bijzonder iemand in haar leven. Noem het conservatief, maar dat is dus een plek die wij speciaal voor vrouwen reserveren; niet voor mannen, want voor hen hebben we alle ruimte op onze overige pagina’s. Toch maken we af en toe een uitzondering voor een man op de middenpagina’s, zeker als hij naar de naam Patrick Kluivert luistert.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Deze week precies 26 jaar geleden bezorgde Kluivert Ajax de Champions League door vlak voor tijd de winnende tegen AC Milan binnen te punteren (1-0). Voorafgaand aan die historische overwinning, op 24 mei 1995 in Wenen, leek het Natascia Kluivert, de oudere zus van Patrick, wel een aardig idee om samen met haar broertje voor ons te poseren. Nou ja, voor ons: voor de selectie van Ajax, om de spelers extra te motiveren voor de finale. “Ik zou niet weten hoe ik de jongens succes zou moeten wensen,” zei ze in de studio van fotograaf Govert de Roos. “Dus doe ik het maar zo: een foto zegt meer dan duizend woorden.”

Om die woorden kracht bij te zetten, liet ze zich op niet-alledaagse wijze fotograferen en vooral niet op de manier zowel wij vrouwen doorgaans portretteren. Dus niet in lingerie, maar in een Ajax-shirt. Als er dan tóch iemand halfnaakt op de foto moest, dan maar Patrick. En zo geschiedde.

Met de wetenschap van nu zou je deze foto, met Patrick in zijn imposante blote bast die extra imposant is als je bedenkt dat hij hier pas 18 is, profetisch kunnen noemen. Wij voelden toen al aan ons water dat Kluivert binnen niet afzienbare tijd nog eens een keer zijn shirt zou willen uittrekken en verdomd als het niet waar was: ook dat geschiedde. Toen hij dat legendarische doelpunt maakte wilde hij zijn shirt, met rugnummer 15 dat hij als invaller droeg, over zijn hoofd trekken, maar door alle euforie en emoties van dat moment en omdat zijn ploeggenoten als een paar op hol geslagen paarden op hem doken, bleef het slechts omgedraaid en verfomfaaid om zijn schouders hangen. Daarmee werd verhinderd dat miljoenen kijkers over de hele wereld Kluivert met ontbloot bovenlijf in het Ernst Happelstadion zouden zien, wat deze foto extra bijzonder maakt. Een halfnaakte Kluivert, die zie je dus alleen bij ons.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws