@media (max-width: 679px){#fig-60ce65d23cfbd img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ce65d23cfbd img{#fig-60ce65d23cfbd img.lazyloading{width: 624px;height: 468px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-60ce65d23cfbd img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ce65d23cfbd img{#fig-60ce65d23cfbd img.lazyloading{width: 980px;height: 735px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1000px){#fig-60ce65d23cfbd img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ce65d23cfbd img{#fig-60ce65d23cfbd img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1001px) and (max-width: 1440px){#fig-60ce65d23cfbd img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ce65d23cfbd img{#fig-60ce65d23cfbd img.lazyloading{width: 1400px;height: 788px;}}@media (min-width: 1441px){#fig-60ce65d23cfbd img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ce65d23cfbd img{#fig-60ce65d23cfbd img.lazyloading{width: 1900px;height: 814px;}}Voetballende hooligan: de wonderbaarlijke carrière van Vinnie Jones

Voetballende hooligan: de wonderbaarlijke carrière van Vinnie Jones

In de jaren 80 en 90 terroriseert de beruchte Crazy Gang van Wimbledon de Engelse voetbalvelden. Onbetwiste leider? Welshman Vinnie Jones. “Ik wilde eerst doelman worden, maar daar kwam ik op terug omdat ik dan niet zoveel spelers onderuit kon schoppen.”

In het najaar van 1996 is Oranje druk bezig zich te kwalificeren voor het WK in 1998. Het is ingedeeld in een lastige poule met Turkije en België.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Ook het trotse Wales is opgehoopt in poule 7 en is de tegenstander van Nederland op 9 november in Eindhoven. Trainer Bobby Gould beschikt over een aantal Premier League-voetballers, waaronder Gary Speed én Vinnie Jones van Wimbledon. Jones maakt onderdeel uit van een kwintet voetballers van Wimbledon FC, dat opereert onder de weinig verhullende bijnaam de Crazy Gang. Jones en zijn handlangers wekken al jarenlang de indruk elke zaterdag 90 minuten lang rond te lopen in een boksring, in plaats van op een grasmat met krijtlijnen. Met een indrukwekkend strafblad vol ellebogen, keiharde tackles en kaarten, met talloze schorsingen tot gevolg, heeft de bende een bedenkelijke reputatie opgebouwd. Tegenpool Dennis Bergkamp is vanavond zijn tegenstander. The Iceman is opgeleefd bij Arsenal, na een mislukt avontuur bij Internazionale, en kent de reputatie van de middenvelder. Enigszins bevreesd geeft hij voor het duel Jones een week handje.

De angst voor Jones is ongegrond. Wales blijkt de ideale opponent om de kater van het teleurstellend verlopen EK in eigen land weg te spoelen. In een sfeervol Philips Stadion combineert Oranje er lustig op los – het elftal van Guus Hiddink dendert over Wales heen.

Via goals van beide De Boertjes, Jonk, Cocu en een hattrick van Bergkamp, zorgt Oranje voor de zwaarste Wales-nederlaag sinds 1930: 7-1. Na afloop van de zevenklapper berust trainer Gould in zijn lot. “Wij lopen echt twintig jaar achter op de ontwikkelingen in een land als Nederland,” laat hij de aanwezige pers optekenen. Ook Jones deelt mee in de malaise.

“Hij kwam schreeuwend de kleedkamer uit en zong het volkslied alsof hij een oorlog in moest. Eenmaal aan het voetballen zag hij er al gauw uit als een beginneling,” aldus dagblad Trouw. Het levert een foto op, waarin het contrast tussen stilist Bergkamp en de voetballende barbaar Jones, fraai in beeld is gebracht. Tackles als deze maakte Jones doorlopend in zijn carrière en brachten hem uiteindelijk in Hollywood, waar zijn stoere imago uitermate geschikt bleek voor het witte doek.

Jachtgeweren

Vincent ‘Vinnie’ Peter Jones wordt geboren op 5 januari 1965 in Watford, een stad ten noordwesten van London. Moeder Glenda is huisvrouw en vader Peter verdient de kost als bouwvakker en als professioneel jager. Als kleine jongen neemt zijn vader hem mee de bossen in en leert hem op jonge leeftijd om te gaan met jachtgeweren. Vinnie houdt van het buitenleven; hij vist veel aan de oevers van de Gade-rivier, die langs de stad meandert. Maar het belangrijkste in zijn leven is al snel de bal. Studeren is niet aan Vinnie besteed.

Op school tuurt hij eindeloos door het raam en beeldt hij passeerbewegingen in. Zijn grote droom is om in het eerste van de lokale profclub Watford FC te spelen, een droom die op zijn 15de in rook opgaat. “Ik speelde al tien jaar lang in de jeugd van Watford FC.

Totdat de trainer mij samen met mijn beste vriend Graham naar binnen riep en zei: Graham, als je zo blijft spelen, word je een professional. Daarna wendde hij zich tot mij: Vinnie, jouw probleem is dat je het leven als één grote grap ziet. We hebben je niet meer nodig.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Ongemotiveerd verlaat hij als 15-jarige de school om te gaan werken op de bouwplaats van zijn vader. Een jaar later scheiden zijn ouders. Iets wat Vinnie moeilijk kan verkroppen. Van een vrolijke jongen verandert hij in een boze, opstandige blaag. “Ik kwam in opstand tegen mijn vader, werd kwaad op hem, begon te drinken en ging vervolgens vechten.” Jones manifesteert zich in het uitgaansleven als vechtersbaas, deelt elke vrijdagavond minstens een paar dreunen uit en komt in aanraking met de politie. Na de zoveelste vechtpartij vindt hij het genoeg en overweegt hij om het leger in te gaan. “Ik wilde gewoon in de buurt zijn van veel mannen.

@media (max-width: 680px){#fig-60ce65d23e10f img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ce65d23e10f img{#fig-60ce65d23e10f img.lazyloading{width: 624px;height: 0px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-60ce65d23e10f img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ce65d23e10f img{#fig-60ce65d23e10f img.lazyloading{width: 980px;height: 0px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-60ce65d23e10f img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ce65d23e10f img{#fig-60ce65d23e10f img.lazyloading{width: 1272px;height: 0px;}}

Kameraadschap, daar verlangde ik naar.” Jones speelt dan al enige jaren bij de troosteloze vijfdedivisieclub Wealdstone als semiprof. Tot Wimbledon FC hem in 1986 opbelt. Coach Dave Bassett ziet wel wat in de rauwe, boomlange middenvelder en de club uit de First Division – de Premier League van nu – legt 10.000 Britse ponden op tafel om Jones over te nemen. “Elke dag dertig kerels om je heen en de hele dag ouwehoeren. Ik was dolblij,” blikt Jones later terug. Bassett heeft een elftal vol potige kerels bij elkaar verzameld, waarmee hij stevig voetbal wil spelen. Met een kleedkamer vol testosteron zijn practical jokes nooit ver weg bij The Dons. Elke dag is een andere speler aan de beurt; bezittingen worden in brand gestoken, spelers worden uitgekleed en gedwongen om naakt naar huis te lopen of op hun auto vastgebonden en met hoge snelheid door de straten van Londen gereden. “Je kreeg snel een ruggengraat en loste het op als een man,” vertelt hij in de Daily Mail.

Jones manifesteert zich in het uitgaans leven als vechtersbaas, deelt elke vrijdag avond minstens een paar dreunen uit en komt in aanraking met de politie

Teletekst

Jones blijkt een koopje. In zijn tweede wedstrijd scoort hij het enige en winnende doelpunt tegen grootmacht Manchester United. Ook in de daaropvolgende wedstrijden tegen Chelsea en Sheffield Wednesday is hij trefzeker. Opvallender wordt zijn rol in de jaren daaropvolgend, waarin Jones zich ontpopt tot voorman van de de Crazy Gang. Voetbalromantici in Engeland verguizen het elftal. “De beste manier om naar Wimbledon te kijken is op Teletekst,” sneert Liverpool-legende Gary Lineker in een tv-interview. “Mensen haten ons en wie kan ik het kwalijk nemen? Dit is niet alleen een voetbalteam, het is de Crazy Gang,” pareert een begripvolle Jones.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws