Naast de vijf opgelichte Tweede Kamerleden trapten ook een aantal topambtenaren van het Ministerie van Economische zaken, plus medewerkers van bijna alle ministeries in de gladde digitale praatjes. In alle gevallen ging het de fraudeurs om geld. Om hoeveel precies, is niet duidelijk. Ook laten de controleurs van de Algemene Rekenkamer in het midden om welke politici het gaat.
Zo deden ze het
Wel bekend: de methode die de oplichters hanteerden. Volgens het rapport meldden zij zich WhatsApp met het nummer van het slachtoffer. 's Werelds bekendste berichtenservice wil in die gevallen controleren of het wel echt om de betreffende persoon gaat en stuurt een code naar het nummer om de boel te verifiëren. Stap twee is die code ontfutselen. Dit deden de zwendelaars door zich bij het slachtoffer te melden als een bekende. Eenmaal in bezit van de code, was het account met bijbehorend nummer van hen.
'Kun je misschien wat geld overmaken?'
Kortom, het nummer is in zo'n geval gehackt. Via berichtjes naar bekenden van de gehackte politici en topambtenaren probeerden de daders tot slot geld los te peuteren. Een truc waar wel meer Nederlanders intrappen; jaarlijks worden er vele miljoenen verdiend met deze sluwe app-praktijken.
'Had ook om informatie kunnen gaan'
Hoewel het zakelijke gebruik van WhatsApp bij de overheid afgeraden wordt, constateert de Algemene rekenkamer dat veel ambtenaren de service toch gebruiken. Iets dat de nodige risico's met zich meebrengt, aldus de controleurs: „Het ging de hackers om geld, maar het is denkbaar dat het ook om informatie had kunnen gaan.”
- NOS, Telegraaf
- iStock