doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

ME grijpt in vanwege Koningsdagdrukte [+ Video]

Gisteren werd er natuurlijk gefeest, maar er werd zeker ook geknokt. In een aantal steden stroomde het over van de mensen en werd de ME ingezet om de straten schoon te vegen.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
ME grijpt in vanwege Koningsdagdrukte [+ Video]

Hoewel het er in een deel van het land kalmpjes aan toe ging deze Koningsdag, werd het in sommige steden coronatechnisch wel een beetje bont gemaakt. In Breda en Haarlem vond de gemeente dat de parken te vol raakten en in Amsterdam werd al vanaf het begin van de dag geroepen dat mensen de stad moesten vermijden. Desondanks waren er al gauw heel wat beelden te zien van gevulde straten met zingende en zuipende Koningsdagvierders.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Na een tijdje hadden de burgemeesters genoeg van de drukte en werden de ME’ers erop afgestuurd. Dat gebeurde in de Westerstraat in Amsterdam, waarna vechtpartijen ontstonden en verschillende mensen volgens Burgemeester Halsema ‘agressief werden tegen handhavers’. Ook het Westerpark werd door de agenten ontruimd.

Hard optreden

Ook in andere steden kwam de ME in actie, bijvoorbeeld in Breda, waar het Valkenbergpark en Wilhelminapark werden ontruimd. Dat ging er niet altijd even zachtaardig aan toe, ook bij mensen die wel aan de regels leken te houden. Onder de hashtag politiegeweld lieten veel mensen hun ontevredenheid horen op Twitter.

Protest

In Arnhem vond gisteren ook nog een demonstratie tegen de coronamaatregelen plaats. De burgemeester had 500 betogers geaccepteerd, maar het aantal liep al gauw op tot rond de 2000. Hun ronde door de stad begon vrij rustig, maar uiteindelijk werden er vijf mensen aangehouden voor het beledigen van een agent en eentje werd in de boeien geslagen voor geweldpleging.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws