Een mens moet dromen. Zo ook wij van Panorama. Dat deden we in 1988, een kleine twintig jaar na de eerste raket naar de maan. Maar ja, inmiddels weten we dat die droom bedrog was...
‘AMERIKANEN EN RUSSEN IN 2007 SAMEN DE LUCHT IN’, kopte een artikel over ruimtevaart in 1988. En die gedachte kwam niet uit de lucht vallen, want een samenwerking tussen de Yankees en de stugge Russen was een doorbraak op het gebied van ruimtevaart. “Nu de Verenigde Staten en de Sovjetunie een samenwerkingsakkoord op ruimtevaartgebied hebben getekend, is het eerste retourtje dichterbij dan ooit. Naar verluidt is er zelfs al een datum geprikt: in het jaar 2007 vertrekken de Russen en Amerikanen, samen!”
En dat was verrassend, want na een eerdere ruimtereissamenwerking in 1975 maakte de inval van de Sovjets in Afghanistan daar een einde aan.
De Koude Oorlog begon daardoor opnieuw en internationale samenwerking op het gebied van de ruimtevaart leek verder weg dan ooit. Maar toen Reagan en Gorbatsjov in december 1987 het ABM-verdrag ondertekenden, veranderde alles weer. De Russen en de Amerikanen gingen op het gebied van ruimte-onderzoek weer nauw samenwerken. De ruimtevaartplannen die de beide grootmachten hadden, waren al behoorlijk vastomlijnd, zo schreven wij in 1988: “Een datum voor een bemande Marsreis is weliswaar nog niet vastgesteld, maar zoals Samuel Keller, projectmanager bij NASA zegt: Het moet lukken in het begin van de volgende eeuw. Vassili Moroz, een Sovjet-ruimtedeskundige van naam en faam, meent zeker te weten dat 2007 het jaar van vertrek wordt. Onthouden dus, dat jaartal.”
En: “Aan de tekentafels werkt men intussen hard aan de ontwerpen voor het project. Zo sleutelt Naoum Samarov aan een draaiende kas – een zichzelf bedruipend tuintje, dat moet zorgen voor zuurstof, verse groenten en vruchten.
Het zal tevens moeten dienen als ontspanningsruimte voor de astronauten.
In de hedendaagse ruimtestations wordt de zuurstofvoorziening verzorgd door enorme tanks die aan het station zijn vastgeklonken. Voor de Mars-missie wordt er gewerkt aan een soort airconditioning. De aanwezige zuurstof moet in de capsule geschikt worden gemaakt voor hergebruik. Zoals bekend zijn planten daarbij van onschatbare waarde.
Overigens is er in het verleden al druk geëxperimenteerd met ruimtekassen.
Daarbij bleek dat planten niet dol zijn op gewichtloosheid: wortels begonnen zich te gedragen als bladeren en bladeren kregen wortelneigingen. Een bijkomend probleem was dat potgrond door de cabine ging zweven en het water uit de gieter aan de bladeren bleef plakken. Deskundigen beweren dat dat soort problemen tot het verleden behoort dankzij een cilindervormige kas die ronddraait.”
‘In het ruimtevaartuig dat de Amerikanen en de Russen straks naar Mars zal brengen, wordt plaats ingeruimd voor een fitnesszaal’
Plus: “In het ruimtevaartuig dat de Amerikanen en de Russen straks naar Mars zal brengen, wordt tevens plaats ingeruimd voor een fitnesszaal. Het is immers van het grootste belang dat de astronauten hun spieren in conditie houden, willen ze tenminste bij terugkeer op aarde niet als plumpuddingen in elkaar zakken. Wat dat betreft beschikken de Sovjet-ruimtevaarders die reeds maanden buiten onze dampkring vertoefden, over voldoende ervaring.”
Het was een mooie droom, die we in 1988 hadden, maar helaas... Gelukkig werden we een paar maanden later Europees kampioen voetbal.