Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Huub Smit: 'Ik heb de term ‘verrekte mongol’ gejat'

Zet de tv aan en je ziet Huub Smit (42): in Undercover, in talloze commercials en nu in Netflix-hit Just Say Yes naast Yolanthe Cabau. Met Playboy ging hij in gesprek over alcoholvrij bier, drugs gebruiken in Mexico en... haartransplantaties. ‘Vroeger had ik altijd een petje of een mutsje op, nu wandel ik met mijn volle haardos door het bos!’

Huub Smit: 'Ik heb de term ‘verrekte mongol’ gejat'

Zit je nou alweer in een film met Yolanthe? Heeft je vrouw dan niks door?

Begint het op te vallen? Inderdaad, Yolanthe deed ook mee aan de film Popoz. Dat was wel lachen: er stond overal in de pers dat ze een rol had als sexy huurmoorde­nares, maar stiekem was het een kleine cameo. ‘Wat? Nu al?’, zegt ze in de eerste scène, waarna ze meteen omkomt in een enorme explosie. Daarna speelden Yolanthe en ik samen in de tv-serie DNA. Die heb ik nooit teruggekeken, geen idee dus of dat te pruimen was.

Op Google gaan vier van de eerste vijf video’s over je haartransplantatie. Hoeveel geld heb je daarvoor gevangen?

Het stomme is: geen drol, ik heb er zelfs voor betaald! Ik heb wel geprobeerd een gratis behandeling te krijgen, maar die man zei: ik zit helemaal vol, ik heb die publiciteit helemaal niet nodig. Gelukkig heb ik wel een dikke vette korting bedongen. Maar het is elke cent waard.

In de periode daarvoor kwam ik steeds mensen tegen die het ook hadden gedaan en bij wie het er top uitzag. Lange Frans, Horace Cohen, Ruud Gullit... Ik dacht: ik ben zo kaal, bij mij kan het niet. Toen ben ik naar die man gegaan en heb ik gezegd: ‘Dit heb ik nog, kun je er iets mee?’ Ja dus. Het duurt wel even – ik heb elf uur achterelkaar op een behandeltafel moeten liggen – maar het resultaat is indrukwekkend. Het is goed voor mijn carrière – ineens krijg ik rollen zonder hoofddeksel of pruik – en privé vind ik het ook geweldig. Vroeger had ik altijd een petje of een mutsje op, nu wandel ik met mijn volle haardos door het bos!

Krijg je wel geld voor je Bavariareclames?

Ja, tuurlijk! Ik ben echt opgegroeid met Bavaria. Tijdens familiedagen in Brabant staat er altijd een muur met blauwe kratten en mijn vader speurt nog steeds de aanbiedingen af op zoek naar drie kratjes voor 10 euro. En dan is hij nog import-Brabander: mijn moeder komt uit Eindhoven en haar hele familie drinkt Bavaria.

Dat verhaal dat 0,0%-bier net zo smaakt als gewoon bier: dat is toch onzin?

Dat zou je denken, maar we hebben blinde testen gedaan waarbij zelfs kenners het verschil niet konden proeven. We zijn ook naar de beste brewpub van België geweest, café The Mash in d’Oude Maalderij in Izegem. Daar komen kenners van over de hele wereld. We vroegen ze een 0,0% IPA te proeven en het alcoholpercentage op te schrijven. Iedereen vulde een getal in, niemand dacht dat het biertje alcoholvrij was. Het is een revolutionaire brouwmethode waardoor het bier écht hetzelfde smaakt.

Klopt het dat jij de term ‘verrekte mongol’ hebt bedacht?

Niet bedacht, ik heb ’m gejat. Maar daarna wel in de groep gegooid bij New Kids. Vroeger skatete ik veel in een halfpipe in Veldhoven. Daar stond een jongen altijd stoer te roepen ‘Hé, verrekte mongol! Kom ’s hier dan!’ Wajoedi heette hij, een geadopteerde Sri Lankaan die plat Brabants sprak. Dat vond ik zó grappig, dat ik dacht: daar wil ik iets mee. ‘Broodje bakpao’ komt ook uit de koker van Wajoedi. Het is wel bijzonder om te zien dat een nieuwe generatie jongeren dit ook weer oppikt. Laatst liep ik met mijn kinderen op straat en werd ik herkend. ‘Hé, verrekte mongol!’, riep die jongen. Ja, dan moet ik gaan uitleggen dat je dat in de film kan zeggen, maar niet zomaar op straat. Mijn oudste van 10 heeft laatst voor het eerst de New Kids-film gezien. Zijn reactie: ‘Er zitten echt veel scheldwoorden in! Waarom mag ik dat niet zeggen?’