Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Johan Derksen: ‘Turkije is kutland eerste klas’

Gisteren werden bij Veronica Inside de plannen van Oranje om een statement tegen Qatar en Turkije te maken uitvoerig besproken. Johan Derksen, die weinig vertrouwen heeft in de boodschap van de internationals, liet eerder al weten dat hij geen hoge pet op heeft van Qatar. Over Turkije is hij blijkbaar ook niet te spreken.

Johan Derksen: ‘Turkije is kutland eerste klas’

Woensdag gaat Oranje op bezoek in Turkije voor de start van de WK-kwalificatie. Van tevoren zouden ze een statement maken over onder andere gastland Qatar, waar duizenden arbeidsmigranten om het leven kwamen tijdens de bouw van de stadions, en over Turkije, dat door een besluit van president Recep Tayyip Erdogan deze week terugtrok uit de Istanbul-conventie, die als doel had om geweld tegen vrouwen en huiselijke geweld tegen te gaan.

Dat schoot bij Johan Derksen in het verkeerde keelgat. "Erdogan is uit de Istanbul-Conventie gestapt”, begon hij. "Dat houdt in dat vrouwen en meisjes niet meer beschermd worden. Dat heeft Erdogan dus gedaan omdat hij vond dat homoseksuelen de conventie hadden gekaapt. Want die wilden daarin doordrammen dat homofilie gezien moest worden als iets normaals. Erdogan vond dat daar geen sprake van kon zijn. Als je dan weet dat de laatste tien jaar de moorden op vrouwen verdrievoudigd zijn in Turkije. En veertig procent van de vrouwen heeft in Turkije te maken met huiselijk geweld. Dat is gewoon een kutland eerste klas! Het is toch verschrikkelijk?”

'Personalities'

Het feit dat Oranje iets gaat melden bevalt Derksen dus wel, maar hij vreest een standaard-statement, gebrouwen door iemand buiten het team: "Die spelersgroep is nu bijeen, die gaan daarover vergaderen. Die komen natuurlijk ook met iets dat door een voorlichter samengesteld is. Ik hoop zo dat er één, twee of misschien wel drie personalities opstaan die actie ondernemen. Want een speler heeft de media in de hand, de KNVB nauwelijks.”

Of die personalities ook daadwerkelijk op gaan staan, is volgens Derksen nog maar de vraag: "Verwacht er nou niks van, want we hebben namelijk geen personalities. Alleen die selectieve verontwaardiging over Black Lives Matter, ook een serieuze zaak, maar je kunt niet het ene wel doen, en het andere niet. Als je maatschappijkritisch bent, dan moet je er ook voor staan. Ze hebben allemaal een bek als een scheermes, behalve als het over serieuze zaken gaat. Ik heb er geen enkel vertrouwen in dat er een op durft te staan. Maar ze hebben de maatschappelijke verantwoordelijkheid. Als een gewone burger wat zegt, daar wordt niet naar geluisterd. Als een voetballer in een persconferentie er wat over zegt, dan is het wereldnieuws. Dat is het enige wat je kunt doen. Je kunt niet daar gaan voetballen, het Wilhelmus zingen en weer naar huis gaan."

Frank de Boer

Uiteindelijk kreeg ook de bondscoach er nog van langs: "Die heeft in Qatar gewoond! En die broer, die het durft te verkondigen 'dat het wel meevalt daar. Want in Nederland zijn er ook weleens problemen.' En Frank de Boer, die zijn mond houdt, die net doet alsof hij gek is. Het is echt een schande, dat de Nederlandse bondscoach zo'n houding aanneemt. Frank de Boer moet nu eens realistisch zijn en beginnen om te zeggen: 'Sorry mensen, ik heb daar gewoond en gevoetbald, maar ik was verblind. Ik was daar om geld te verdienen en ik heb niet verder gekeken dan mijn neus lang was, maar nu heb ik met terugwerkende kracht gezien wat daar daadwerkelijk aan de hand is en eigenlijk zouden we niet moeten voetballen in een land waar de mensenrechten zo slecht geregeld zijn.' Dat doet hij niet, want hij heeft boter op zijn hoofd. Hij en zijn broer hebben daar hun zakken gevuld en ze proberen ons nu nog wijs te maken dat het een prima land is om te wonen. Ja, als je dollars hebt! Twee miljoen van de mensen die daar wonen zijn eenvoudige slaven die zich de pleuris moeten werken voor een hongerloon."

Sport
  • Veronica Inside
  • Videostill