doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Yassine D., moordenaar van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, krijgt nieuwe celstraf

Op zijn vijftiende ging Yassine D. een jaar lang de cel in voor het doodschoppen van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Vijf jaar na de moord was hij betrokken bij een aanval op een advocaat. Daar heeft hij nu bijna tien jaar celstraf voor gekregen.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Yassine D., moordenaar van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, krijgt nieuwe celstraf

Vandaag werden twee mannen in hoger beroep veroordeeld voor negen jaar en negen jaar plus tien maanden celstraf voor het aanvallen van een advocaat. Eén van de twee was Yassine D., inmiddels een bekende van justitie met een behoorlijk strafblad en vooral berucht vanwege de moord op grensrechter Richard Nieuwenhuizen in 2012.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Het overlijden van Nieuwenhuizen was destijds wereldnieuws. Zeven personen, waaronder Yassine en zijn vader, werden veroordeeld voor het doden van de Gelegenheidsgrensrechter. Tijdens een ruzie met Nieuwenhuizen vielen ze hem aan, waarbij ze hem zo hard schopten dat hij ernstige hersenschade opliep. Nieuwenhuizen overleed twee dagen later in het ziekenhuis. Yassine, die de meeste trappen uitgedeeld zou hebben, kreeg als minderjarige één jaar celstraf.

Vaste klant bij justitie

Na zijn vrijlating kwam Yassine nog meerdere malen met politie en justitie in aanraking, wat wederom tot celstraf leidde.

In 2017 raakte hij betrokken bij de aanval op een advocaat in Zoetermeer. In een criminele groep op een PGP-telefoon accepteerde hij samen met Marwan I. de opdracht om een advocate te verminken. Het tweetal regelde vervoer voor een derde persoon die de aanval zou uitvoeren. Daarna stonden ze op de uitkijk terwijl de jongen het advocatenkantoor binnendrong. Daar sneed hij de advocaat met een mes in haar gezicht. De rechtbank ziet de aanval, een levensbedreigende situatie, als een poging tot moord.

Het slachtoffer heeft haar carrière als advocaat beëindigd na het ongeluk. De financiële schade als gevolg van de aanval was te groot om het advocatenkantoor dat zij samen met haar zus was begonnen te behouden.

Bij de rechtszaak stond Yassine voor meerdere strafbare feiten terecht. Naast medeplichtigheid bij de poging tot moord werd D. ook schuldig bevonden aan spugen op een gevangenismedewerker en een tweede geval van mishandeling.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws