doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Viruswaarheid verliest hoger beroep en gaat in cassatie

‘Invoeren van de avondklok was toegestaan’, staat luid en duidelijk op het Twitter-account van het Hof in Den Haag. Na een week overleggen hebben ze de knoop doorgehakt over het hoger beroep. De onderbouwing van de avondklok was in orde, maar daar laat Willem Engel het niet bij liggen. Viruswaarheid heeft namelijk beloofd in cassatie te gaan en de zaak naar de hoogste rechtbank van het land te slepen.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Viruswaarheid verliest hoger beroep en gaat in cassatie

De avondklok is toch wel correct ingevoerd. Met dat besluit gaf het Hof de staat gelijk in het besluit over de invoer van de avondklok. Vorige week vond de rechtbank het besluit nog niet goed onderbouwd, omdat er geen sprake zou zijn van een echt noodgeval, maar volgens het Hof gaat het wel degelijk om ‘speciale omstandigheden’.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

In cassatie

Viruswaarheid is het uiteraard niet eens met de uitspraak en gaat daarom in cassatie. Dat betekent dat de Hoge Raad, de hoogste rechtbank van Nederland, zich nu met het besluit moet gaan bemoeien.

Het in cassatie gaan van Viruswaarheid is meer een principekwestie dan een rechtszaak die nog enige invloed op de avondklok gaat hebben. De spoedwet is er inmiddels al in korte tijd doorgedrukt, dus de avondklok loopt hoe dan ook nog tot midden maart door. Toch vindt Willem Engel het van belang om de zaak voor de Hoge Raad te brengen, want volgens hem maakt het Hof een grote fout: "Ze hebben alles toegekend aan de staat, dat is een grove schending van de mensenrechten. De rechter heeft dat terzijde geschoven.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws