Het klonk allemaal mooi: een groep intellectuelen met verstand van zaken zou de overheid eens even laten zien hoe je Nederland weer aan de praat krijgt. De mogelijkheid om grote versoepelingen door te voeren en ondertussen geen gevaar voor de volksgezondheid veroorzaken: dat was het plan. Ondertussen lijkt het echter allemaal in de soep te lopen, want een aantal prominente leden van Herstel-NL heeft zich teruggetrokken, hun bronnen lijken niet te kloppen en politieke partijen zetten de groep onder druk.
Econoom Bas Jacobs was één van de eerste personen die stopte bij Herstel-NL, omdat hij te vond dat het te veel een ‘actiegroep’ geworden was. Daarnaast lieten ook hoogleraar economie Barbara Baarsma en Voormalig CPB-directeur Coen Teulings weten dat het voor hen einde verhaal was. “Mijn rol was argumenten op basis van feiten en onderzoek in te brengen voor goed beleid. Die rol blijf ik vervullen, maar niet langer bij Herstel-NL”, schreven zij allebei.
Kritiek
Nadat de campagne van Herstel-NL van start ging, kregen ze meteen kritiek op hun dak. Op Twitter gaven mensen algauw aan dat hun bronvermelding rommelig en incompleet was. Daarna gaf Arjen Lubach nog even een flinke veeg uit de pan tijdens de uitzending van Zondag met Lubach, waardoor het vertrouwen in de campagne een behoorlijke deuk kreeg.
OK, ik vond dus toch de literatuurlijst van #herstelnl, die club van o.a. @RF_HFC verstopt op hun site >> https://t.co/eKXgN8pjnx
— Pepijn van Erp (@pjvanerp) February 17, 2021
Verklaring
Initiatiefnemer Robin Fransman kwam algauw met een verklaring op de proppen, waaruit onder andere bleek dat er wel sprake was van enig vals spel. Voornamelijk door de Tweede Kamer, die de campagne behoorlijk onder druk hebben gezet. Van hen mag het herstel van NL pas na de verkiezingen beginnen. Kritiek is immers niet goed voor de campagnes.
Verklaring over de gebeurtenissen van gisteren zoals zojuist is uitgegaan. pic.twitter.com/hQtwPRoRV0
— Robin Fransman (@RF_HFC) February 23, 2021
Fransman meldt wel dat hij de campagne door wil zetten. Naar eigen zeggen wil hij niet toegeven aan de politieke druk om te stoppen. Toch zal er wel wat schade gerepareerd moeten worden binnen Herstel-NL voordat ze alles voort kunnen zetten.
- telegraaf.nl
- Videostill