doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Elon Musk installeert chip met computerspel in hersenen van aap

Naast het organiseren van ruimtereizen en de productie van elektrische auto’s, houdt Tesla-topman Elon Musk zich ook met cyborgs bezig. De Zuid-Afrikaan heeft zijn bedrijf Neuralink ingeschakeld om een computerspel te laten installeren in de hersenen van een aap.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Elon Musk installeert chip met computerspel in hersenen van aap

De computerchip is met ‘kleine draadjes’ verbonden aan de hersenen van de aap. Dat vertelde Musk in een interview dat hij gaf op zijn nieuwe social medium Clubhouse. “Je kunt niet eens zien waar het neurale implantaat is ingebracht, behalve aan een stukje geschoren vacht.” Het aapje is volgens hem niet ongelukkig. “Hij kan nu de hele dag in zijn hoofd spelletjes spelen.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Half mens, half machine

Het doel van Musk zijn bedrijf Neuralink is om te testen óf en hoe snel informatie van de hersenen naar een machine kan worden geleid. Met dit experiment gebeurt dat voor het eerst in het lichaam van een levend wezen. Volgens Musk is er in principe maar weinig verschil met het gebruik van bijvoorbeeld een mobiele telefoon. Daar is ook al een connectie tussen de mens en technologie, maar dan bevindt het zich nog buiten het lichaam.

Op de lange termijn heeft Musk grote plannen met Neuralink. De technologie zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen werden om mensen te laten communiceren met behulp van de computerchips in hun hersenen. In principe is er dan sprake van een soort telepathie. Ook wil hij proberen om de informatie uit de hersenen van personen over te zetten naar een computer. Zo kan iemands persoonlijkheid na zijn dood nog doorleven in een computer of, als de technologie het toestaat, in andermans lichaam.

Proeven op mensen

Na het interview kwamen er meteen aanmeldingen binnen van mensen die hun toestemming willen geven voor experimenten met hun eigen lichaam. Hamoon Kamai, slachtoffer van een auto-ongeluk dat hem grotendeels verlamde, vertelde bijvoorbeeld dat hij zich beschikbaar wilde stellen voor klinisch onderzoek. Met de technologie van Musk zou hij ondanks zijn verlamming efficiënt kunnen communiceren.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws