Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Kans op 'extreme kou' door bijzonder fenomeen op de Noordpool

Heb je de schaatsen nog ergens op zolder liggen? Misschien wordt het toch eens tijd om ze te gaan slijpen, want volgens oud-weerman Frans Schrader zou het weleens heel erg koud kunnen worden in februari.

Kans op 'extreme kou' door bijzonder fenomeen op de Noordpool

Het lijkt erop dat we het in februari weleens een stuk kouder kunnen krijgen dan in eerste instantie verwacht werd. Volgens Frans Schrader van De Telegraaf groeit de kans op stevige winterkou met de dag. Dat komt allemaal door een bijzonder fenomeen op de Noordpool: een splijtende polar vortex - of poolwervel.

Zuid-Europa

In het geval van een splijtende poolwervel kan ijskoude lucht boven de Noordpool in zuidelijke richting stromen. Als het ons bereikt, blijft de temperatuur mogelijk dagenlang onder nul. Dat de koude uitstroom elders al effect heeft, is te zien in Zuid-Europese landen zoals Spanje, waar de temperatuur al langere tijd bijzonder laag is. Blijft de koude lucht ook in Nederland hangen, dan zullen we de temperatuur ook hier een tijd lang niet boven de nul zien komen.

Bij de splijting van een poolwervel kan de koude lucht vanaf de Noordpool naar het zuiden stromen.

Schaatsen in maart

De laatste keer dat we een soortgelijk effect van een poolwervel voelden, was in februari 2018. Toen werd er in sommige delen van het land in maart nog geschaatst. In de koudste plek, Nieuw-Beerta, werden er aan het begin van de maand nog temperaturen van meer dan negen graden onder nul gemeten. Het is natuurlijk nog niet zeker, maar zo’n situatie zou ook dit jaar weer plaats kunnen vinden. De koude lucht kan echter ook westwaarts neerdalen, waardoor ze in Amerika uiteindelijk in de vrieskou zitten.

Nieuws
  • telegraaf.nl, bnr.nl
  • Unsplash