doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Elke avond rellen tegen de klok

Het invoeren van de avondklok kan nog op heel wat weerstand rekenen. Terwijl het grootste deel van Nederland ’s avonds toch maar thuis op de bank is gaan zitten, hing er in sommige steden een grimmige sfeer in de lucht. In meerdere steden vonden rellen plaats en in Eindhoven en Amsterdam moest de ME langskomen.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Elke avond rellen tegen de klok

Sinds het invoeren van de avondklok wordt er heel wat gereld in Nederland. Gisteren was daarop geen uitzondering, want in meerdere steden kwamen politie, ME, demonstranten en relschoppers met elkaar in conflict.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Amsterdam

In Amsterdam werd net als vorige week een protest tegen de maatregelen georganiseerd. De deelnemers zeiden dat ze ‘koffie kwamen drinken’, maar de gemeente rekende weer op geweld. Een deel van de aanwezigen had ook daadwerkelijk een kopje koffie bij zich, maar toen er steeds meer mensen langskwamen, besloot de Amsterdamse driehoek het Museumplein toch tot veiligheidsrisicogebied om te dopen. Daarna begonnen ze met preventief fouilleren, gevolgd door het inzetten van een waterkanon en acties van de ME, waarna de demonstratie rond 15.30 ongeveer over leek. Alleen de straten rondom het plein bleven nog een tijd onrustig. In totaal werden er in de hoofdstad 170 mensen in de boeien geslagen.

Eindhoven

Waar het in Amsterdam vergeleken met vorige week rustiger verliep, werd er verderop in het land met zwaarder geschut gespeeld. In Venlo werd een vuurwerkbom tevoorschijn gehaald en in Eindhoven liep het helemaal uit de klauwen. Daar ging een protest van Pegida van start, waarbij van tevoren mensen met wapens werden gezien. Ook in Eindhoven werd de ME opgeroepen om een einde te maken aan de protestactie, waarna de relschoppers zich door de hele stad verspreidden.

Relschoppers

In de Brabantse stad werd onder andere het station flink onder handen genomen door groepen relschoppers. Daar werd een auto van ProRail op de kop gegooid en in de fik gestoken. Ook vonden relschoppers het nodig om vuurwerk op politiepaarden te gooien en een onschuldige Jumbo leeg te plunderen.

Net als vorige week waren het niet alleen de relschoppers die zich niet van hun beste kant lieten zien. Ook Oom Agent gebruikte af en toe onnodig geweld. Een rustig lopende demonstrant werd uit het niets met een waterkanon in haar gezicht gespoten, waarna ze keihard met haar hoofd tegen een muur klapte.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws