doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Chinese journaliste die corona aan het licht bracht jarenlang de bak in voor ‘onrust stoken'

In Nederland hebben we toch net iets meer persvrijheid dan in China, want daar is de journaliste die onthulde dat het coronavirus de regio rond Wuhan op stelten zette voor vier jaar gevangen genomen. Of ze levend uit de cel gaat komen is nog maar de vraag.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Chinese journaliste die corona aan het licht bracht jarenlang de bak in voor ‘onrust stoken'

Gevangenisstraf

Burgerjournalist Zhang Zhan ging vier jaar de gevangenis in voor het bekendmaken van het coronavirus op sociale media. In die berichten was ze kritisch over de censuur van de overheid en daar worden ze in China niet zo vrolijk van. ’Onrust stoken en provocatie’, zei de Chinese rechtbank over haar gedrag, waarna de veroordeling volgde.

Protest

In de gevangenis besloot Zhang meteen in hongerstaking te gaan, waardoor haar gezondheid keldert. Zo kan ze niet meer zonder hulp bij naar het toilet gaan. Ondertussen wordt ze gedwongen gevoerd via een sonde door haar neus. Advocaten van Zhang zeggen dat ze tot het bittere einde door wil gaan met de hongerstaking, maar dat haar gezondheid snel achteruit gaat.

Zhang noemde in haar berichten dat de Chinese regering de basisrechten van de bevolking schendt. Daarnaast riep ze op tot het vrijlaten van andere journalisten. Effectief was het tot nu toe niet, want naast Zhang zijn er nog zes journalisten gevangen genomen vanwege hun reportages in Wuhan.

Doofpot

De Chinese regering heeft al het nieuws over corona in de doofpot gestopt. Terwijl het virus in de rest van de wereld gewoon blijft rondspoken, zou het totaal aantal besmettingen in China op 87.000 liggen. Dat is lager dan hier in Nederland. De Chinese overheid zegt zelf met trots dat ze alles onder controle hebben gekregen.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws