doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Bizarre oplichtingszaak: bruidsmeisje helpt bruiloft om zeep

Elke zondag delen we een internetklassieker. Een artikel uit de archieven van Panorama.nl dat het delen de moeite waard is. Deze week, uit februari van dit jaar: een bizar verhaal over oplichting.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Bizarre oplichtingszaak: bruidsmeisje helpt bruiloft om zeep

Vriendinnen

Soms komen er rechtszaken voorbij waarvan je steil achterover slaat. De zaak rondom Helen Dove is er zo één. Helen Dove ontmoette Stephanie Baker op een manege in Engeland. De twee vrouwen werden goede vriendinnen. Helen was de beste vriendin die Stephanie zich kon wensen. Ze was attent, stuurde kaartjes, bracht spontaan koffie langs.. Ze waren onafscheidelijk. Maar schijn bedriegt.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Jeugdzorg

Stephanie werkte al 17 jaar bij BT (een telecommunicatiebedrijf). Maar de laatste jaren had ze in de avonduren gestudeerd voor hulpverlener. Dus toen ze Helen vertelde dat het haar grote droom was om in de jeudgzorg te werken, en Helen haar vervolgens aan een baan kon helpen bij de gemeente waar ze werkte, zei ze volmondig ja. Ze nam onbetaald verlof op van haar werk en solliciteerde voor de baan die Helen haar had aangedragen.

Catfish

Het lijkt wel een aflevering van de MTV-serie Catfish, waarin mensen jaren met iemand daten zonder diegene ooit live te zien. Hetzelfde gold voor Stephanie. Het sollicitatieproces verliep via e-mail, net zoals het daaropvolgende contract, de arbeidsbevestiging en het contact met de werkgever. Stephanie onderhield 7 maanden lang via e-mail contact met de 'gemeente', haar zogenaamde werkgever. Ze ontving opdrachten, moest presentaties voorbereiden en verslagen redigeren. Maar ze werd maar niet betaald.

15 E-mailadressen

Na 7 maanden geen salaris had Stephanie er genoeg van, en besloot ze polshoogte te nemen bij het gemeentehuis. Daar kreeg ze te horen dat ze helemaal niet in dienst was bij de gemeente, en Helen evenmin. Die laatste had haar alles op de mouw gespeld, en zelfs 15 verschillende e-mailadressen aangemaakt om zich voor te doen als collega's en contactpersonen. Stephanie's wereld stortte in. Niet alleen had ze de afgelopen 7 maanden helemaal niet voor een hulpinstantie gewerkt, ze was ook voor 50.000 pond (bijna 59.000 euro) de boot in gegaan door misgelopen salaris.

Bruidsmeisje

Hierdoor kon Stephanie haar op handen zijnde bruiloft niet meer betalen en moest deze worden afgelast. Een bruiloft waarvoor Stephanie Helen notabene als erebruidsmeisje had gevraagd! Ze hadden samen trouwlocaties bekeken, en Stephanie had Helen vaak verteld over hoe lastig ze het financiëel had door het uitblijvende salaris.

Rechtszaak

Dat laatste nam de rechter dan ook heel zwaar op toen Helen afgelopen januari voor moest komen bij het hof van Liverpool. Helen claimt namelijk dat ze nooit slechte bedoelingen heeft gehad, en dat ze alleen maar krampachtig de vriendschap in stand wilde houden door Stephanie's droom (bij jeugdzorg werken) waar te maken. Vanaf daar liep het allemaal gigantisch uit de hand, iets wat nooit Helen's bedoeling is geweest.

Celstraf

De rechter oordeelde echter anders. Helen is door een psycholoog onderzocht en heeft geen aantoonbare psychische stoornis. Ze was zich dus volledig bewust van wat ze deed. En vooral het feit dat Helen wist van Stephanie's financiële misère, veroorzaakt door haar bizarre oplichtingspraktijk, zorgde ervoor dat de rechter niet overtuigd was van Helen's onschuldige bedoelingen. Ze werd veroordeeld tot bijna drie jaar cel voor fraude.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws