Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Burenmoord in Stampersgat: parkeerruzie of moslimhaat?

Waar in eerste instantie een parkeerruzie werd gezien als hét motief voor de moord op Hamza (25), lijkt ook Gerben van V. (55) zijn haat tegen moslims een rol te hebben gespeeld. 

Parkeerruzie

“Er moet iets geknapt zijn bij hem, na jaren van ruzies.” Dat zegt een buurvrouw nadat de 55-jarige Gerben van V. zijn 25-jarige buurman Hamza el Baghdadi met drie kogels om het leven heeft gebracht. Een buurman verklaart dat Van V. Hamza ‘koelbloedig’ heeft doodgeschoten. De moord op Hamza heeft veel weg van een standrechtelijke executie, vinden getuigen van de moord. Wat ging er aan vooraf?

De reconstructie: het gaat aan de Markiezaatstraat in Stampersgat in de nacht van 10 op 11 juli heel snel. Hamza loopt laat op de avond met zijn telefoon aan zijn oor en huissleutel in zijn hand de galerij op van zijn huis op de eerste verdieping. Dan stormt zijn directe buurman Gerben van V. naar buiten met een wapen. Hij begint onmiddellijk te schieten. Hij raakt Hamza voor diens huisdeur, op nummer 20, twee keer in zijn rug. De aanvaller van het huis met nummer 22 is kennelijk buiten zinnen, want hij bonkt daarna op de voordeur van zijn buren en schreeuwt vervolgens tegen Hamza’s vrouw die met haar baby binnen is: “Jullie twee gaan er ook nog aan.” Hamza weet zijn vrouw nog te waarschuwen om de deur niet open te doen en roept haar toe de politie te bellen. Dan valt het fatale schot. Gerben van V. maakt een einde aan Hamza’s leven door hem door het hoofd te schieten. In doodsangst verstopt zijn vrouw zich met haar kindje in de badkamer. Niet lang daarna arriveert de politie, die Van V. in de boeien slaat.

Jarenlange ruzie

De eerste berichten over de moord de volgende dag gaan over een jarenlange ruzie die Gerben en Hamza met elkaar zouden hebben gehad over het parkeren bij hun appartementencomplex. Het is een voormalig bejaardentehuis dat opgeknapt is, met een centrale ingang, waar vooral jonge mensen zijn gehuisvest. Hamza zou zijn BMW lastig voor de ingang hebben kunnen parkeren, omdat Van V. er ook zijn twee Mercedessen had staan. Van V. was een liefhebber van oudere modellen van het Duitse merk. Op foto’s van de kleine openbare parkeerplaats is te zien dat de BMW door het tekort aan ruimte voor de auto’s deels op de parkeerplaats en deels op de stoep staat geparkeerd. Voetgangers kunnen er niet verder lopen, omdat de neus van de BMW het voetpad blokkeert. Het lijken statements van twee mannen die te veel waarde hechten aan hun heilige koe, en elkaar daarin geen centimeter ruimte gunnen.

Hamza weet zijn vrouw nog te waarschuwen de deur niet open te doen en dan valt het fatale schot. Van V. maakt een einde aan Hamza’s leven door hem door het hoofd te schieten

“Hiermee is het allemaal begonnen,” vertelt een buurvrouw de dag na de moord zuchtend tegen De Telegraaf: “De auto van de vrouw van Hamza stond hier altijd, en hij wilde per se zijn auto ernaast zetten.” Maar ook Gerben wilde zijn voertuig pal voor de deur hebben. “Toen heeft Hamza zijn auto maar zó op de stoep gezet. Hij wilde nooit ergens anders parkeren. Als er iemand anders ging staan, of er werden vuilnisbakken op de stoep voor de parkeerplaats gezet om te worden geleegd, maakte hij daarover meteen ruzie.” Meer buurtbewoners laten aan de krant weten dat ze ‘problemen’ met Hamza hebben gehad. De dag na de moord is te zien hoe er politielint hangt om het parkeerterreintje met de automobielen van het slachtoffer en de mogelijke dader. Op de stoep ernaast staan nu ook de vrachtwagens en busjes van de forensische dienst van de politie geparkeerd.

Hekel aan moslims

Het parkeerdilemma lijkt hier inderdaad een klassiek recept voor een burenruzie te zijn geweest. De Rijdende Rechter zou aan de situatie zijn handen vol hebben gehad. Maar er ontstaat pas echt rumoer als online media de volgende dag een schokkende ontdekking doen. Boevennieuws.pro komt er het eerst mee. De pagina’s op de sociale media van de alleenstaande Gerben blijken vol te staan met posts waaruit blijkt dat hij een intense hekel heeft aan alles wat met de islam te maken heeft.

Gerben van V. wordt ingerekend na de moord.

Op zijn X-account laat hij op 6 juli nog weten dat islamitische vrouwen een ‘toonbeeld van achterlijkheid’ zijn. Op 10 juli, de avond van de moord, vindt hij de pagina’s van de Koran bruikbaar als toiletpapier. Een paar dagen voor zijn daad stelt hij dat hij het eens is met een opmerking dat ‘het Westen zonder islam en moslims een veiligere plek is’. Verder meent hij dat de islam is gebaseerd op pedofilie. “‘In de moskee zijn ze gespecialiseerd in dat onderwerp,” zegt hij in reactie op een bericht. Hij beperkt zich trouwens niet tot de islam in zijn tirades. Ook vluchtelingen en vooral linkse politici krijgen aan de lopende band scheldkanonnades aan hun adres gericht namens Van V. Zelfs als de pakketdienst niet op tijd is, gaat hij op ze los. Wat opvalt in de posts van Gerben van V. is dat hij weliswaar hatelijke berichten plaatst, maar dat hij het nergens specifiek over (de ruzie met) zijn buurman heeft.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Dan blijkt ook dat Van V. een liefhebber van wapens is. Hij heeft een wapenvergunning. Ook heeft hij niet lang terug een boek geschreven over de wapenontwerper Paul Mauser. Dat boek is bijna zeshonderd pagina’s dik. Gerben moet honderden uren onderzoek hebben gedaan naar de werking van dit merk wapens, en zijn ontwerper. Hij verzamelt de wapens van het merk ook. Vooral exemplaren van voor de Tweede Wereldoorlog. In een interview in de krant BN De Stem vertelt Gerben van V. al in 2010 vol passie over zijn favoriete wapen: het Luger P08-pistool, waar hij in dat jaar ook over schreef. Hij zegt in het verhaal dat hij twee van deze Lugers bezit, een met korte loop en een met lange loop. Dan volgen twee citaten, die met terugwerkende kracht nogal opmerkelijk zijn: “Een Luger ligt ook heel goed in de hand. Je richt bijna automatisch meteen de goede kant op.” En: “Het is waar dat pistolen gemaakt worden om mensen dood te schieten, maar dat is niet iets waar verzamelaars bij stilstaan.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • Rias Immink E.A.