doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Kappen met koppen - te gevaarlijk voor voetbal?

De laatste tijd roepen steeds meer mensen om een verbod op koppen bij voetbal. Zij zien de schade van riskante kopduels en de verhoogde kans op dementie als te grote gevaren om op deze manier door te gaan.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Kappen met koppen - te gevaarlijk voor voetbal?

Tijdens de laatste oefenwedstrijd tussen Oranje en het Spaanse nationale team botste Hans Hateboer in een kopduel keihard tegen José Gaya. Hateboer kreeg meteen een hechting en de Spanjaard wist na de kopstoot even niet meer wie hij was. Hij herstelde snel van de botsing, maar het was een duidelijk voorbeeld van het risico van het vak.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Veel mensen hebben echter liever dat het risico verdwijnt door een verbod op koppen tijdens voetbal. Ryan Mason, oud-speler van Tottenham Hotspur, moest al op jonge leeftijd stoppen met voetballen omdat hij hoofdletsel opliep bij een kopduel. Volgens hem is het nog maar een kwestie van een paar jaar voordat het hoofd niet meer gebruikt mag worden bij voetbal.

Dementie

Niet alleen de schade die een kopduel op de korte termijn kan opleveren wordt als een reden genoemd, maar ook de verhoogde kans op dementie die frequent koppen met zich meebrengt, zorgt voor veel commentaar. Kortgeleden overleden Jack Charlton en Robby Stiles aan de gevolgen van dementie. Zij werden met Engeland kampioen op het WK van 1966. Van hun elftal is al bij vijf spelers dementie vastgesteld.

Tegenstanders van het verbod merken op dat weinig sporten zonder gevaar uitgevoerd kunnen worden. Iedere sport brengt gevaar met zich mee. Daarop zal voetbal nooit een uitzondering zijn.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws