Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Wow: boek uit 1981 schrijft over dodelijk virus 'Wuhan-400'

Dit komt akelig dichtbij de werkelijkheid.

Wow: boek uit 1981 schrijft over dodelijk virus 'Wuhan-400'

Dodelijk virus

In 1981 bracht schrijver Dean Koontz het boek Eyes of Darkness uit (in het Nederlands: Ogen der duisternis of Ogen van Angst). Daarin schreef hij over een dodelijk virus, gemaakt in een biomedisch lab nabij Wuhan, China. Het virus kon alleen overleven in mensen, verspreidde zich razendsnel en was ontzettend dodelijk. Het heette 'Wuhan-400'.

Complotdenkers

Complotdenkers overal ter wereld gaan los sinds dit ontdekt is: ze dénken dat Dean Koontz het ontstaan van het huidige coronavirus toen al voorspeld heeft. Dit past precies in het straatje van die andere complottheorie: dat het virus door de wereldmachten ontwikkeld is als wapen tegen de mensheid. In het boek is het wapen namelijk door mensenhanden gemaakt.

Discrepanties

Er zijn wel een paar verschillen tussen het verhaal en de realiteit: het virus uit het boek is 100% dodelijk, kan binnen vier uur na besmetting overgedragen worden, en heette bovendien tot 1989 'Gorki-400' (verwijzing naar de Russen). Pas in 1989 werd de naam gewijzigd in ' Wuhan-400'. De complottheorie is dus schromelijk overdreven. Maar laten we eerlijk zijn: erg toevallig is het natuurlijk wel.