Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bij de politierechter: 'rel in de cel'

Melvin heeft het niet zo op de politie. Vooral niet wanneer hij een ‘terugval in zijn middelengebruik’ beleeft en zich in een ‘dakloze situatie’ bevindt.

Bij de politierechter: 'rel in de cel'

Twee agenten begeleiden Melvin* (30) vanuit de catacomben van de rechtbank naar zijn stoel voor de politierechter. Een niet ongevaarlijke wandeling, zo blijkt met terugwerkende kracht wanneer de officier van justitie de tenlastelegging voordraagt.

“Verdachte wordt verweten dat hij twee blikjes bier heeft weggenomen toebehorende aan de Albert Heijn. Verder heeft hij zich schuldig gemaakt aan de belediging, de bedreiging én de mishandeling van een of meerdere agenten. Daarnaast is aan de orde een schadevergoeding voor een van de agenten van in totaal 278 euro.”

“Zo, zo... dat is nogal wat,” bromt de uit de kluiten gewassen Melvin, die in zijn huis-van-bewaring-kloffie, een grijs joggingpak, onderuitgezakt op zijn stoel zit.

De laatste jaren gaat het niet erg goed met hem. Door de aantrekkingskracht die drank en drugs op hem uitoefenen loopt hij al zó lang rond in het hulpverlenerswereldje dat hij dezelfde taal is gaan spreken. Dit keer bracht een ‘terugval in zijn middelengebruik’ hem naar eigen zeggen in een ‘dak- en thuisloze situatie’. In gewoon Nederlands: zijn ouders zetten hem het huis uit nadat hij zich voor de zoveelste keer niet aan de gemaakte afspraken had weten te houden. Zonder een cent op zak liep Melvin rechtstreeks naar de dichtstbijzijnde supermarkt, trok twee blikken bier uit de schappen en dronk ze in het zonnetje pal voor de winkel demonstratief leeg.

Toen de politie naar zijn ID-bewijs vroeg, ging het mis.

Agenten op tilt

“Ik sla je op je kankerbek?” oppert de rechter.

“Dat klinkt wel als iets wat ik gezegd zou kunnen hebben, ja,” zegt Melvin.

“Ik sla je de kanker in?”

“Zou kunnen.”

“Eén op één ben je niets, dan maak ik je kapot?”

“Kan ook,” zegt Melvin.

“Waarom roept u nou dat soort dingen?” wil de rechter weten.

“Ik vond ze nogal hardhandig.”

Met het nodige geweld weten de agenten hem uiteindelijk in een politieauto en later ook in een politiecel te krijgen. Daar lijkt hij na een paar uur rust en een maaltijd wat te kalmeren, maar schijn bedriegt. Beveiligingscamera’s leggen vast hoe een gevangenbewaarder Melvins celdeur opent omdat die heeft aangegeven naar het toilet te moeten. Halverwege de gang gaat het al mis.

Opnieuw zet Melvin het op een schelden. Een tweede agent die op het tumult afkomt, krijgt eerst een duw op de borst en dan een vuistslag net boven zijn linkeroog. Dan slaan ook de agenten op tilt. Met z’n tweeën slaan en schoppen ze stevig in op de inmiddels op de grond liggende Melvin.

“U bent een grote man. De mishandelde agent voelde zich naar eigen zeggen behoorlijk angstig en geïntimideerd,” weet de rechter.

Melvin haalt zijn schouders op.

“Daar was anders weinig van te merken,” zegt hij.

Met het niet misselijke pak slaag dat hij zelf kreeg, houdt de rechter rekening in haar uitspraak. Net als met zijn wel erg snelgroeiende strafblad én het feit dat het al de zoveelste keer is dat Melvin het op de politie gemunt heeft. Uitspraak: drie weken onvoorwaardelijke celstraf.

De aan de agent te betalen schadevergoeding stelt de rechter vast op 100 euro.

* Alle namen in deze rubriek zijn om privacy-redenen gefingeerd.

Misdaad
  • Petra Urban