Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De week van toen: 'Hoor wat kost dat kind'ren?'

Iedere week plunderen we de zolder op zoek naar een oude editie van Panorama. Deze keer vonden we er eentje uit 1971, met daarin een artikel over de inflatie van het heerlijk avondje.

De week van toen: 'Hoor wat kost dat kind'ren?'

Terwijl Nederlandse kinderen zich vijftig jaar geleden massaal verheugden op het ‘heerlijk avondje’ dat ging komen, hielpen wij alvast de lol van hun ouders om zeep door ons af te vragen: wat kost dat eigenlijk? Volgens Panorama’s Leo Derksen was het leven in 1971 namelijk zo krankzinnig duur geworden dat de lol er wel goeddeels af was. Het heerlijk avondje was volgens hem vooral een kostbaar avondje geworden, en de stoomboot een zilvervloot. Mokkend zette hij alle ingrediënten voor een geslaagde sinterklaasavond op een rij, om er daarna vloekend en tierend de prijs bij te zetten. Vervolgens zocht hij uit wat diezelfde ingrediënten tien en twintig jaar eerder kostten, in respectievelijk 1960 en 1950. En zie je nou wel: in twintig jaar tijd was het leven verdomme ruim twee keer zo duur geworden!

Maar hoe zit dat dan vijftig jaar later? Hoewel de bestanddelen voor een geslaagde sinterklaasavond anno 2020 enigszins zijn veranderd, is Derksens lijst nog altijd bruikbaar. Dat wil zeggen: alles is nog steeds te koop. Inclusies ‘borstplaat’ en ‘rolfilmpje’. Wel kun je je afvragen hoeveel mensen er tegenwoordig op sinterklaasavond nog gebruikmaken van een taxi. En hoeveel mensen die taxi voor de deur geduldig laten wachten tot het feest voorbij is. En hoeveel mensen er nog pijp roken.

En hoeveel dames hun neus nog legen in een ‘dameszakdoek’ (8,95 euro per twaalf stuks op zakdoekwinkel.nl). Maar goed, daar gaat het nu niet om.

Het enige wat vijftig jaar later écht niet meer te krijgen valt, is een persoonlijk sinterklaasgedicht van wijlen Willy ‘Roept u maar!’ Alfredo. De bekende sneldichter, die in de sinterklaastijd steevast uitstekende zaken deed, overleed in 1976. Maar tegenwoordig kun je op websites als vijftwaalf.nl voor een tientje een persoonlijk en middellang (zestien tot twintig regels) gedicht laten schrijven. Niet álles is anno 2020 dus duurder. Maar de rest helaas wel.