doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Column Vico Olling: 'Is Nederland echt een narcostaat?'

Elke week schrijft onze chef misdaad Vico Olling een column over wat hem opvalt in de crimewereld. Deze week: Gerard Spong en Nederland als narcostaat.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Column Vico Olling: 'Is Nederland echt een narcostaat?'

Hij is er heel duidelijk over. In het filmpje op de site van Panorama en in het interview hier in het blad zegt mr. Gerard Spong, een van de bekendste advocaten van Nederland, dat Nederland een narcostaat is. Spong wordt geïnterviewd door Hettie Vos in haar Biro, zo’n elektrisch karretje dat je momenteel veel ziet in Amsterdam. Gedurende zeven weken loopt de interviewserie Crime To Go waarin we mensen die te maken hebben (gehad) met misdaad, interviewen in de Biro. Een misdaadjournalist, een nabestaande, een ex-crimineel of een advocaat, zoals nu mr. Spong.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Ik vind Spong een heerlijke kerel om naar te luisteren. Hij spreekt in mooie volzinnen, gebruikt soms ouderwetse, maar alleszeggende gezegden en praat zelden of nooit poep. In de aflevering met hem die deze week online staat, heeft hij het over wat er met zijn lichaam moet gebeuren als hij doodgaat. Spong komt met een verrassend antwoord: hij wil een zeemansgraf omdat ie iets met water heeft. En dan wil hij niet in een of andere smoezelige Amsterdamse gracht gegooid worden, nee, Spong kiest voor het ruime sop van de Noordzee. De advocaat vindt verder ook dat Nederland een narcostaat is.

Vergeleken met zijn geboorteland Suriname vindt hij dat we de hand in eigen boezem moeten steken.

Suriname is een doorvoerland voor Colombiaanse cocaïne, zo geeft Spong toe, maar in Nederland wordt er heel veel geld verdiend met de productie van xtc en amfetamine.

Spong vindt dit erger en schat in dat dit probleem groter wordt de komende jaren.

Maar maakt dat Nederland tot een narcostaat? Ik waag dat te betwijfelen. Om het predicaat narcostaat te krijgen heb je volgens mij veel meer nodig dan alleen een grote productie van drugs. De overheid moet bijvoorbeeld te kampen hebben met grootschalige corruptie, journalisten en advocaten moeten op dodenlijsten staan en extreem geweld moet regeren in de straat.

Natuurlijk herinnert iedereen zich nog het hoofd op een Amsterdamse stoep van een paar jaar geleden. Hoe wreed dat ook was, ik zie dat toch als een incident. Net als de verschrikkelijke moord op advocaat Derk Wiersum die kroongetuige Nabil B. bijstond toen die tegen Ridouan Taghi en zijn kornuiten ging getuigen. We zijn als staat op ons hoede door dit soort gebeurtenissen, zeker, maar ik verwacht op korte termijn niet nog meer hoofden op stoepen of dode advocaten. Journalisten worden wel bedreigd, maar iedere misdaadjournalist zal beamen dat dit iets is van alle tijden. Je kunt in Nederland van alles vinden van de overheid, maar door en door corrupt is ze niet. Er zitten absoluut rotte appels bij, maar de politie doet er alles aan om die op te sporen en te verwijderen uit de mand.

Bij Panorama hebben we eens een antitankraket op onze gevel afgeschoten gekregen. Ook een incident. Dat zijn misschien Mexicaanse toestanden, maar dat maakt mijns inziens nog niet dat we in Nederland in een narcostaat leven zoals Spong zegt. Nederlandse drugsproducenten zien gewoon handel.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws