doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Het gezicht van het verzet

Elke week schrijft onze chef misdaad Vico Olling een column over wat hem opvalt in de crimewereld. Deze week: Rooie Ron.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
De Haan

Het is nu een paar jaar geleden, maar nog steeds word ik regelmatig herinnerd aan de serie van 25 columns die ik samen maakte met de Amsterdammer Ron de Jong, ook wel Rooie Ron genoemd. Hij was in de jaren 90 voor een deel verantwoordelijk voor de IRT-affaire, het grootste schandaal binnen de Nederlandse politie en justitie aller tijden.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Topgangsters als Stanley Hillis, Mink Kok en Jan Femer verdienden miljoenen omdat zij met hun drugshandel geen strobreed in de weg werd gelegd. Rooie Ron reed met toestemming van de overheid bussen vol met Colombiaanse wiet door Nederland.

De opsporingsdiensten hoopten te weten te komen wie de leiders waren na de liquidatie van Klaas Bruinsma.

Maar wegens ongeoorloofde opsporingspraktijken werden die diensten voortijdig ontbonden.

Dat was allemaal vroeger, in de tussentijd is er een hoop gebeurd.

Hillis en Femer zijn dood, Mink Kok zit in Libanon en krijgt geen Nederlands paspoort meer. Misschien omdat justitie het maar niet kan verkroppen dat ze destijds zo’n blauwtje hebben gelopen?

Rooie Ron heeft namelijk al jaren een slepend conflict met de Nederlandse justitie. Zo maakt justitie jacht op zijn geld en ligt er beslag op zijn miljoenenvilla in Vinkeveen. Hij wordt beschuldigd van witwassen.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Ron is het daar niet mee eens, omdat de overheid overal van af wist. Zelfs een deel van het drugsgeld ging naar justitie. Het was de politie zelf die de drugs kocht in Colombia, zoals oudhoofdcommissaris Van Riessen onder ede verklaarde.

Ron is ziek en vecht nu voor wat hij waard is, voor iets wat zich 29 jaar geleden afspeelde. Daarbij krijgt hij steun uit onverwachte hoek. De Amsterdamse muzikant en rapper Chris Folgers heeft een rapnummer gemaakt over Rooie Ron en zijn strijd tegen de overheid. Hij rapt: “In enkele jaren wist ie een fortuin te vergaren, maar die graaiers uit Den Haag lopen op z’n fortuin te azen, motherfuckers van justitie, de politie, je ziet het, boel parasieten.”

Chris Folgers (37) is op Facebook bekend als De Haan, het gezicht van het verzet tegen de overheid. “Ja, ik maak mensen wakker, begrijp je?

Ik heb een talkshow op internet en schuif zelf ook regelmatig aan tijdens livestreams van andere strijdende groepen zoals de Gele Hesjes. Ik ben een beetje de stem van het verzet tegen de overheid.”

Hij zegt over Rooie Ron: “Ik ken hem verder niet, maar weet natuurlijk wel wie hij is. Ik heb destijds natuurlijk alles gevolgd over de IRT-affaire. Die man is een baas. Nadat ik mij wat verdiept had in Rooie Ron kwam ik op het idee om een rap te maken over zijn situatie en zijn gevecht tegen de hoge heren van justitie zoals Fred Teeven enzo. Dat is ook te horen in het refrein: “Wiet, drugs, corruptie, was Teeven zijn constructie.

Het speelt zich allemaal af achter die gesloten deuren. Je mag me pakken op de man, maar van familie blijf je af.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws