doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Meer geld maakt niet altijd gelukkig

Renée Lamboo (35) had ooit grote schulden. Nu heeft ze een half-afgelost huis en een overvolle spaarrekening. Ze runt PorteRenee.nl en deelt haar wijsheid iedere week in Panorama.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Euro's.

Samen sparen. Jij wilt nu echt anders met je geld omgaan. Niet meer ondoordacht uitgeven, maar sparen. Maar ja: je vrouw. Die krijg je vooralsnog niet zover. Deze tips helpen je om op één lijn te komen.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Zet jullie uitgaven op een rij. Deel het op in categorieën en laat haar per categorie gokken wat jullie uitgaven zijn. Wat geven jullie bijvoorbeeld uit aan boodschappen, horeca of verzekeringen? Grote kans dat ze veel te laag gokt. Toon haar nu de werkelijke getallen. Daar zal ze van schrikken.

Praat over jullie gezamenlijke dromen. Wat zouden jullie ooit graag willen kopen of doen? Hoeveel kost dat? Wanneer zou je het willen bereiken? Reken samen uit hoeveel je dan per maand weg moet zetten.

Terug naar dat uitgaven-overzicht. Kijk samen waar je op wilt en kunt besparen zonder dat het te veel voelt als inleveren. Dat boodschappenbudget kan best een beetje naar beneden, die onnodige verzekering opgezegd, net als dat sportabonnement waar jij of zij amper gebruik van maakt. Kom je al in de buurt bij jullie maandelijkse spaardoel om die ene droom te verwezenlijken?

Maak een plan. Vanaf vandaag naar het bereiken van jullie doel op een vooraf bepaalde datum. Welk bedrag zetten jullie per maand weg? Stel tussentijdse doelen bijvoorbeeld op een kwart, op de helft en zo door. Beloon jezelf op dat moment. Met een uitje of een dinertje. Zet het samen op papier en word samen enthousiast om deze doelen te behalen. Blijf erover praten op een positieve manier. Lees elkaar nooit de les, maar denk met elkaar mee.

Benieuwd naar het complete advies van onze Renée? Je leest het in nummer 29 van Panorama, die nu in de winkels ligt. Online vind je 'm op Tijdschrift.land en Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws