Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Een gekleurd beeld

In de strijd tegen racisme richten demonstranten hun pijlen, of beter gezegd hun verfkwasten, steeds vaker op standbeelden van historische figuren die slavendrijvers waren of op een andere manier mensen hebben uitgebuit op basis van ras.

Belgische koning Leopold II

Dit standbeeld, voor het koninklijk paleis in Brussel, is van de Belgische koning Leopold II, misschien wel de ergste van allemaal. Onder zijn 19de-eeuwse schrikbewind vielen in het Afrikaanse Congo, tot 1960 een Belgische kolonie, naar schatting tussen de vijf en tien miljoen doden, grotendeels onder de zwarte bevolking die werd onderdrukt, verkracht, verminkt en uiteindelijk dus ook gedood in zijn rooftocht naar goud, diamanten en rubber, wat in die tijd een fortuin opleverde. Een man met bloed aan zijn handen dus, zoals de demonstranten hier laten zien.

Ook in Nederland is de schreeuw om standbeelden van ‘foute’ figuren te besmeuren groot. Afgelopen weekend was het in Hoorn flink raak, daar protesteerden voor- en tegenstanders bij het beeld van Jan Pieterszoon Coen. De ME moest ingezet worden, omdat relschoppers zich tegen de politie keerden. Ook een Telegraaf-journalist werd in zijn maag gestompt. Hij heeft beelden van de dader, en gaat binnenkort aangifte doen. Ook bij andere 'foute' standbeelden klinkt de roep om afschaffing of besmeuring. Eén ding is zeker: bouwmarkten en verfspeciaalzaken zullen goede zaken doen de komende tijd.

Nieuws
  • Reuters