Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Vloek op de filmset: deze horrorfilms stopten niet na de opnames

Sommige horrorfilms bleken tijdens de opnames griezeliger te zijn dan wat ervan in de bioscoop te zien was. Je kunt haast spreken van ‘vervloekte’ films. Enger dan de werkelijkheid wordt het niet.

Er leek een vloek op deze films te rusten

The Omen

Daterend uit de jaren zeventig, toen horrorfilms zeer populair waren, is The Omen. Een film over een jongetje dat de antichrist zelve zou zijn. Volgens velen is het de meest vervloekte film aller tijden. Dat begon al twee maanden voordat de opnames begonnen, toen de zoon van Gregory Peck, die een van de hoofdrollen speelt, zelfmoord pleegde. Vervolgens werden zowel het vliegtuig van Peck als dat van een producer in de lucht getroffen door de bliksem. Beide keren liep het goed af. Dezelfde producer overleefde vervolgens een bomaanslag door de IRA op het hotel waar hij verbleef. Doordat hij en veel leden van de crew een diner op het laatste moment cancelden, ontliepen ze een tweede bomaanslag van de IRA op het restaurant waar ze samen zouden eten. Toen ze, voor opnames, een vliegtuig huurden, werd deze op het laatste moment omgeruild voor een ander toestel. Het vliegtuig dat ze eigenlijk hadden gehuurd werd aan een andere groep verhuurd en crashte nog voor het was opgestegen waarbij alle inzittenden om het leven kwamen. Een verzorger van de tijgers in de dierentuin waar opnames werden gemaakt, kwam om het leven nadat hij was aangevallen door een tijger. Twee maanden nadat de film was uitgekomen, ontsnapte John Richardson aan een wisse dood. De man die verantwoordelijk was voor de speciale – zeer enge – effecten in de film, deed nu zijn kunstje in Nederland voor de film A Bridge Too Far. En in datzelfde Nederland knalde hij, nota bene op vrijdag de dertiende (in augustus 1976) met zijn auto vol op een tegenligger. Richardson overleefde, maar zijn assistente Liz Moore niet, zij werd onthoofd. Volgens Richardson gebeurde het ongeluk exact op het moment dat hij zag dat hij zich op 66,6 kilometer afstand bevond van de stad Ommen (The Omen). Omdat 666 het getal van de duivel is, vergat hij van schrik zijn ogen op de weg te houden.

Producer Harvey Bernhard zou later over de film zeggen: “Hier was de duivel aan het werk, en die wilde duidelijk niet dat deze film gemaakt zou worden.”

In The Omen zou een klein jochie de antichrist zelf zijn

Poltergeist

De horrorfilm Poltergeist kwam in 1982 uit en werd zo’n succes dat gelijk besloten werd nog twee delen te maken. Maar tegen de tijd dat de opnames voor de derde film in gang werden gezet, bleek het niet eenvoudig acteurs te vinden die er in mee wilden spelen.

De reden: The Poltergeist Curse.

Er waren diverse aanleidingen voor het verhaal dat er een vloek op deze film heerste die kort na de opnames van de eerste film begon. Dominique Dunne, die de rol van oudste zus speelt, werd kort na de première door haar ex-vriendje opgewacht en gewurgd en overleed na vijf dagen coma. Het was zijn reactie op het feit dat ze hem niet terug wilde in haar leven.

Kort voor de opnames van de tweede film hoorde hoofdrolspeler Julian Beck dat hij leed aan kanker. Hij wist de film nog te voltooien, maar overleed kort nadat deze was afgemonteerd.

Ook Will Sampson, die de rol van Indiaanse sjamaan speelt, overleed kort na de opnames tijdens een longoperatie. Gedurende de opnames vonden op de set bovendien zoveel paranormale incidenten plaats, dat werd besloten exorcisme uit te laten voeren om een eventuele vloek op te heffen. Maar het leed was daarmee nog niet geleden. De heftigste uiting van de vloek was het overlijden van de jonge blonde hoofdrolspeelster Heather O’Rourke in 1988, pas 12 jaar oud, aan de gevolgen van de ziekte van Crohn.

Het leidde er uiteindelijk toe dat niemand nog veel trek had in een rol in het derde deel van de reeks. Toch kwam die er, maar daarvoor moest wel diep in de geldbuidel worden getast. Geld hielp kennelijk tegen de schrik. Later vertelde hoofdrolspeelster JoBeth Williams tijdens een talkshow dat regisseur Steven Spielberg tijdens de opnames gebruik had gemaakt van echte menselijke botten. Dat deed hij omdat dat destijds goedkoper was dan nepskeletten te laten maken. Haar bewering is nooit weersproken en velen zijn ervan overtuigd dat deze actie een vloek over de film afriep

In Poltergeist wordt een familie geterroriseerd door geesten

The exorcist

De film over een door de duivel bezeten meisje, gespeeld door een jonge Linda Blair, zorgde voor vele heftige schrikreacties in de bioscopen. Maar de vele merkwaardige voorvallen tijdens en na de opnames waren wellicht nog angstaanjagender dan de film zelf. The Exorcist is gebaseerd op het gelijknamige boek van William Peter Blatty, die het schreef op basis van een waargebeurd verhaal over een jongetje dat in Georgetown University Hospital te maken kreeg met priesters die de duivel uit hem wilden drijven. Daarbij raakte één priester gewond.

De opnames van de film moesten al gelijk na de start worden uitgesteld omdat het huis waar de opnames zouden plaatsvinden volledig afbrandde. Althans, volledig… Alleen de slaapkamer van de hoofdpersoon in de film, gespeeld door Linda Blair, bleef merkwaardig genoeg geheel intact. De oorzaak van de brand werd nooit achterhaald. Mogelijk veroorzaakte een duif kortsluiting. Actrice Ellen Burstyn raakte tijdens de film behoorlijk gewond toen haar filmdochter Reagan (Linda Blair) haar besprong en ze ongelukkig viel. De beelden hiervan werden in de film overigens gewoon gebruikt, zodat de pijnkreet van Burstyn geen gevolg is van goed acteerwerk. Ze bleef altijd last houden van de rugblessure die ze daarbij opliep. Ook Blair zelf liep, bij een andere opname, een ernstige rugblessure op. Twee acteurs in de film, Jack MacGowran en Vasiliki Maliaros, stierven kort nadat de opnames voltooid waren. Beiden speelden ze in de film een rol van iemand die doodging. Al tijdens de opnames waren de opa van Blair en de broer van Max von Sydow gestorven. Terwijl de zoon van een andere acteur ternauwernood een motorongeluk overleefde. Overigens maakte Warner Brothers, dat de film uitbracht, gewoon handig gebruik van alle ellende rondom het maken van de film. Ze lanceerden The Exorcist door deze aan te kondigen als een film waar een vloek op rustte. Dat deed de publiciteit en de opbrengst zeker geen kwaad. Jarenlang was The Exorsist de horrorfilm met de hoogste opbrengst ooit.

Linda Blair was door de duivel bezeten in The Exorcist

Rosemary's baby

De film over een vrouw die –mogelijk – het kind van de duivel in zich draagt, is volgens velen ook vervloekt. Meteen nadat de film uitkwam werden regisseur Polanski en vele andere leden van de crew bedolven onder de bedreigingen. Producer William Castle bijvoorbeeld kreeg een brief van een satanische sekte waarin werd voorspeld dat hij een pijnlijke ziekte zou krijgen. Niet veel later belandde hij in het ziekenhuis en moest geopereerd worden in verband met galstenen. Op hetzelfde moment en in hetzelfde ziekenhuis overleed de muziekcomponist van de film Krysztof Komeda aan de gevolgen van een bloedprop in zijn hersenen. Zoals overigens ook een van de hoofdpersonen in de film overkomt. Het grootste onheil moest toen nog komen. In augustus 1969, amper een jaar na de première van de film, werden Polanski’s vrouw Sharon Tate en enkele van haar gasten in hun huis op beestachtige wijze vermoord door leden van de Manson Family. Tate was op dat moment acht maanden zwanger. Er zijn zelfs mensen die de moord op John Lennon linken aan de vloek op deze film. Lennon werd namelijk doodgeschoten voor zijn appartement in het Dakota, een gebouwencomplex in New York waar veel opnames voor Rosemary’s Baby werden gemaakt.

Mia Farrow zou in verwachting zijn van het kind van de duivel in Rosemary's Baby

The Crow

Alweer een griezelfilm over een man die opstaat uit de dood. De hoofdrol wordt gespeeld door Brandon Lee, zoon van de legendarische Bruce Lee. De film zou zijn grote doorbraak moeten betekenen, maar in plaats daarvan werd het zijn dood. Eerder werden al enkele medewerkers van de film getroffen door onheil. Een timmerman doorboorde zijn eigen hand met een schroevendraaier, een stuntman viel door het dak en een lid van de crew werd bijna geëlektrocuteerd. Maar dieptepunt was de dood van Brandon Lee op de set. Tijdens de opnames van de scène waarin hij dood werd geschoten, bleek in een van de gebruikte pistolen een echte kogel te zitten, die Lee dodelijk trof. Overigens wordt dit voorval ook toegeschreven aan de vloek die de familie Lee zou hebben getroffen. Vader Bruce kwam namelijk ook al jong en onder vreemde omstandigheden om het leven.

Brandon Lee in The Crow
Bizar
  • FRENK KLEIN ARFMAN
  • Hollandse Hoogte