Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Hongerstaking helpt: opnieuw onderzoek naar de dood van Leon (19)

Zijn moeder Marijke moest er twee weken voor in hongerstaking gaan, maar ze heeft wel haar zin: er komt een nieuw onderz...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Zijn moeder Marijke moest er twee weken voor in hongerstaking gaan, maar ze heeft wel haar zin: er komt een nieuw onderzoek naar de dood van haar zoon Leon Groeneweg. Op verzoek van de hoofdofficier van justitie in Rotterdam gaat een landelijk team van experts, gevormd door officieren van justitie, opsporingsdeskundigen van de politie en externe deskundigen, zich over de geruchtmakende zaak buigen.Hoe zat het ook alweer? De 19-jarige Leon Groeneweg komt in 2008 onder verdachte omstandigheden om het leven. Zijn lichaam wordt aangetroffen in een ondiepe sloot. Verdrinking, oordeelt de politie. Maar volgens Leon's moeder Marije Harkema is hij vermoord; haar zoon werd in de maanden voor zijn dood bedreigd door een jeugdbende, zo zei ze in 2008 al tegen het AD.

Leon, een makkelijke beïnvloedbare jongen, wilde uit de groep stappen, omdat het er steeds heftiger aan toeging. "Hij werd er door die gozer toe aangezet mee te doen met het drugsgebruik en werd gedwongen hem geld af te staan voor de aanschaf van pillen en cocaïne,'' vertelt Marijke. "Huilend van onmacht en angst heeft Leon mij dat op een bepaalde dag verteld. En later ook aan zijn vertrouwenspersoon, die was ingeschakeld omdat hij die problemen had. Pas later werd duidelijk dat Leon door de door ons verdachte persoon via msn met de dood werd bedreigd.'' Ze pakt de geprinte versie van de op msn gevoerde discussie er bij. 'Ik snij je keel door, ik meen het', staat er. En: 'Ik ga je niet slaan, ik ga je schieten. Ik schiet je lekker dood'.