Ierse criminelen zoeken - net als hun Britse collega's - graag hun heil in Nederland. Dat leidde onder meer tot de gruwelijke moord op een Ierse crimineel in Amsterdam. Een GRATIS voorstukje van het verhaal dat je vanaf morgen leest in de Panorama.
Van oudsher is Nederland, en dan met name Amsterdam, een schuilplaats voor Ierse criminelen. De eerste stroom Ierse gangsters komt in de tweede helft van de jaren negentig op gang, nadat de Gardai (de Ierse politie) verregaande bevoegdheden heeft verkregen in het opsporen en plukken van criminelen. Amsterdam wordt door de Ieren gezien als een van de beste plekken om onder te duiken. Het is niet al te ver van hun vaderland, de inwoners van Amsterdam spreken over het algemeen goed Engels en laten je desgewenst met rust. Dat Amsterdammers gewend zijn aan de aanwezigheid van veel buitenlanders (toeristen, expats) komt de Ierse criminelen goed uit. Daar komt bij: Nederland heeft een relatief goede ‘infrastructuur’ voor drugshandel, zodat vanuit een Hollandse basis de criminele activiteiten eenvoudig kunnen worden voortgezet en uitgebouwd.
Een overzichtje van Dublins beruchtste gangsters. Veel van deze namen komen in het complete verhaal voor.
George 'De Pinguin' Mitchell
Eén van de eersten die die voordelen zien is George ‘De Pinguïn’ Mitchell, een van de grootste drugshandelaren van Ierland. Als hij twee jaar in Nederland verblijft, wordt hij in 1998 op heterdaad betrapt wanneer hij in de buurt van Schiphol een Ierse vrachtwagen met computers leegtrekt. Mitchell krijgt in hoger beroep twee jaar cel. Na zijn vrijlating verblijft hij regelmatig in Amsterdam, waar ook zijn kinderen wonen. Mitchell, inmiddels samenlevend met een Nederlands-Marokkaanse vrouw, zet vanuit Nederland een immens netwerk op, dat vanuit verschillende plekken in de wereld drugs transporteert en aflevert. Ook doet Mitchell naar verluidt in wapenhandel. Hij opereert vanuit Marokko en Spanje en blijft al die tijd uit handen van de politie. Tegenwoordig woont De Pinguïn in Zuid-Duitsland onder de naam George Green, waar hij onder anderen samenwerkt met de Nederlander Herman X. Hij is nog steeds volop actief in het criminele milieu.
Christy Kinahan - Dapper Don
Christy Kinahan is een al even mythische figuur als de bovengenoemde Pinguïn. Aanvankelijk is hij in Ierland in de jaren zeventig actief als inbreker, later rolt hij de drugshandel in. Het brengt hem naar het vasteland, onder andere naar Amsterdam. Kinahan belandt geregeld in de gevangenis (ook in Nederland), maar besteedt zijn tijd daar nuttig: hij leert verschillende talen en spreekt daardoor vloeiend Spaans, Frans en Nederlands. De Ierse overheid schat het vermogen van de Kinahan-bende - een van de grootste misdaadkartels van Europa - op 690 miljoen pond. Dapper Don woont tegenwoordig in een peperdure, zwaarbewaakte villa in de heuvels van Marbella, aan de ‘Costa del Crime’.
Lees ook: Amsterdam hotspot voor voortvluchtige Britse topcriminelen
Momenteel woedt er een bloedige bende-oorlog tussen de Kinahan-clan en een andere vooraanstaande Ierse criminele familie: de Hutch-clan. In februari 2016 was er volgens de Ierse pers een vredesbespreking tussen de twee bendes. Ook Dapper Don, die de leiding van de organisatie heeft overgedaan aan zijn zoon Daniel, was daarbij aanwezig. Plaats van handeling: Amsterdam.
John Traynor - De Coach
John Traynor is twee keer door de Amsterdamse politie gearresteerd. De eerste keer was in 1997, toen hij als lid van de beruchte Gilligan-bende werd verdacht van betrokkenheid bij de moord op een Ierse journaliste. De coach werd daarvoor later vrijgesproken in Dublin. In augustus 2010 werd hij opnieuw in Nederland aangehouden; hij werd gezocht door de Ierse justitie, omdat hij niet was teruggekeerd van verlof. Traynor zat een straf uit van zeven jaar voor drugshandel. Tijdens zijn tweede periode in Amsterdam fungeerde hij als fixer voor uitgeweken Ierse gangsters. Naar verluidt troffen ze elkaar regelmatig in een Chinees restaurant op de Zeedijk.
Lees het in Panorama
Benieuwd naar het complete verhaal van misdaadverslaggever Timo van der Eng van Crimesite.nl over Ierse gangsters in Nederland en de moord op Keith Ennis? Lees het in de Panorama die vanaf morgen in de winkels ligt. Je kunt het blad vanaf morgen ook op onze website bestellen, of via Blendle lezen.