Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Dodelijke schoten: de opkomst en ondergang van de multiculturele droom van Türkiyemspor

Het leek een multicultureel sprookje: de Amsterdamse voetbalclub Türkiyemspor groeit vanuit het niks uit tot kampioen op...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Het leek een multicultureel sprookje: de Amsterdamse voetbalclub Türkiyemspor groeit vanuit het niks uit tot kampioen op het hoogste amateurniveau. Tot oud-voorzitter Nedim Imaç wordt geliquideerd en voormalig aanvoerder Ali Akgün genoemd wordt als opdrachtgever. Een reconstructie. Een GRATIS voorstukje van het verhaal dat je vanaf morgen leest in de Panorama.

Er heerst opwinding op het Amsterdamse sportpark Spieringhorn. De mensen van Türkiyemspor zijn echt wel wat gewend en de wedstrijden van de hoofdmacht trekken steevast honderden toeschouwers, maar koninklijk bezoek, dat is wel even andere koek. Het is 2000 en kroonprins Willem Alexander wil met eigen ogen zien hoe het de club vergaat die na een achtdelige documentaireserie van de NPS bekend komt te staan als toonbeeld van geslaagde integratie. Want hoewel van origine een Turkse vereniging is het vooral een multiculturele club. Behalve uit Turken bestaat het eerste elftal uit Surinamers, witte Hollanders, Afrikanen en wat eigenlijk niet?

De huidige koning krijgt een rondleiding van voorzitter en ‘voorbeeld-Turk’ Nedim Imaç, die zo trots is als een pauw en de hele dag met een grote grijns rond - loopt. Hij is de charismatische voorzitter en geldschieter die de club heeft groot - gemaakt en van wie iedereen denkt dat hij zijn fortuin in de textielhandel heeft vergaard. Het bezoek van Willem-Alexander is naast het sportieve succes een nieuwe mijlpaal in het bestaan van die wat merkwaardige club in Amsterdam Sloterdijk. Een club die iets weg heeft van een modern sprookje.

Schijnsel van koplampen

Opgericht in 1987 door bezoekers van de streng-islamitische Fatih-moskee leidt de club in de beginjaren met twee teams een vrij anoniem bestaan. Omdat er geen geld is voor lichtmasten, zetten de spelers tijdens trainingen ’s avonds auto’s langs de rand van het veld en voetballen ze in het schijnsel van de koplampen. Tot in 1990 de jonge textielondernemer Nedim Imaç (Den Haag, 1966) van mensen die bij hem werken enthousiaste verhalen hoort over een voetbalvereniging. Hij besluit er eens een training bij te wonen De als twintiger al gefortuneerde Imaç besluit dezelfde dag nog om de club financieel te helpen. Niet veel later wordt hij gevraagd om voorzitter te worden. Imaç wordt geboren uit Turkse ouders, die nadat ze naar Nederland zijn geëmigreerd, gaan werken in de Haagse fabriek Indola, waar onder meer haarlak wordt geproduceerd. Omdat er voor Nedim geen oppas is, wordt hij nog voor zijn eerste verjaardag ondergebracht bij de vrouw van de chef van zijn ouders. Imaç zal zijn jeugd voornamelijk doorbrengen bij ‘opa’ Koos en ‘mama’ Bep van Meurs en krijgt van hen een Nederlandse opvoeding. Hij wordt de man van de stamppot en gaat soms zelfs mee naar de kerk. Jaren later zal Imaç zeggen dat hij van het echtpaar Van Meurs meer liefde heeft gehad dan van zijn eigen ouders.

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete verhaal van misdaadverslaggever Rasit Elibol over de opkomst en ondergang van Türkiyemspor en Nedim Imaç? Lees het in de Panorama die vanaf morgen in de winkels ligt. Je kunt het blad vanaf morgen ook op onze website bestellen, of via Blendle lezen.