Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Panorama's wielerklassieker: Best-Well-Dorst!

Hij staat nog niet op de internationale wielerkalender, maar dat is slechts een kwestie van tijd: de wielerklassieker Be...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Hij staat nog niet op de internationale wielerkalender, maar dat is slechts een kwestie van tijd: de wielerklassieker Best-Well-Dorst. Een nu al legendarische tocht, van Best via Well naar Dorst, langs bijzondere Brabantse bierbrouwerijen en speciaalbiercafés. Een loodzware koers waar vooralsnog alleen verslaggevers Jochem Davidse en Micha Jacobs zich aan durven te wagen. Een GRATIS voorstukje van het verhaal dat deze week in het blad staat. 

Het idee ontstond, gek genoeg, niet dronken in het café, maar nuchter op de fiets. Jochem en ik fietsten een paar jaar geleden van Amsterdam (daar woonden we toen nog allebei) via Koudekerke (zijn geboortedorp in Zeeland) naar Tegelen (mijn geboortedorp in Limburg) en weer terug. Onderweg kwamen we voorbij het plaatsje Dorst, bij Breda, en twee dagen later voorbij Well, langs de Maas in Gelderland. Grappig, dachten we toen. Van Well naar Dorst. Well-Dorst. Beter nog, bedachten we een paar meter verder: Best-Well-Dorst. Beginnen we gewoon in Best, bij Eindhoven. Het is zo’n idee dat jaren in je hoofd blijft zitten, dat in het café altijd wel een keer over een dubbele tong rolt – “Weet je wat we echt, echt, écht moeten gaan doen: Best-Well-Dorst!” – maar dat vervolgens nooit van de grond komt. Tot nu.

De route is ongeveer 160 kilometer lang en die smeren we uit over twee dagen. Onderweg stoppen we bij bijzondere bierbrouwerijen en speciaalbiercafés. Op dat kleine uitstapje naar Gelderland (Well) en een paar kilometer in België na (tussen Esbeek en Baarle-Hertog), is de koers volledig Brabants. Noord-Brabant, zo lees ik tijdens het uitstippelen van de route, heeft op dit moment 65 verschillende bierbrouwerijen binnen haar provinciegrens. Dat verschilt van kleine prijswinnende hobbybrouwerijen in de achtertuin tot aan grote bierfabrieken, zoals die van Bavaria in Lieshout. Die laatste zoeken we natuurlijk niet op – te groot, te bekend – die eerste categorie uiteraard wel.

Ik bel met Toon, brouwer van de Sint Servattumusbrouwerij in Schijndel, op zo’n drie kwartier fietsen vanuit Best. Natuurlijk mogen we langskomen om een biertje te komen proeven. Graag zelfs. En dan laat hij ons ook nog de brouwerij zien, als we niet meteen onze weg moeten vervolgen. Op de website van de brouwerij staan foto’s van hoe het daar twintig jaar geleden allemaal begon met bierbrouwen. Letterlijk thuis aan het aanrecht een beetje aanklooien met wat proefbrouwsels die verrassend goed bleken te smaken. Nu is het een middelgrote brouwerij op een industrieterrein in Schijndel waar 2000 liter bier per week wordt gebrouwen. Het is even na twaalven in de middag en we hebben best wel dorst.

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete verhaal van onze razende reporter Micha Jacobs over Panorama's enige echte wielerklassieker? Lees het in de Panorama die vanaf morgen in de winkels ligt. Je kunt het blad vanaf morgen ook op onze website bestellen, of via Blendle lezen.