Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Willem Holleeders laatste avondmaal

Op 19 oktober 2014 komen Willem Holleeder en anderen bij elkaar in het Amsterdamse restaurant Oceania.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Op 19 oktober 2014 komen Willem Holleeder en anderen bij elkaar in het Amsterdamse restaurant Oceania. Een andere bezoeker filmt hun samenkomst. Want hier zit het puikje van de ABC’ers, de Amsterdamse beroepscriminelen. Wat bespraken zij en wat deed de Neus nog meer die laatste weken in vrijheid? Deze week in de papieren editie een verhaal hierover. Op onze site een voorproefje.

Tot op de dag van vandaag is de video van het beroemde etentje op internet te vinden, hij staat zelfs op YouTube. Nu zowel Holleeders zussen als zijn ex-vriendin verklaringen over hem hebben afgelegd, is het een goed moment om de beelden uit Oceania nog eens goed te bekijken.

Ook al kent de Neus sommige aanwezigen al langer, hij is in dit gezelschap waarschijnlijk enigszins nieuw. Zijn disgenoot Lucas Boom die vorig jaar in Zaandam werd neergeschoten, eet namelijk vrijwel dagelijks in de Scheldestraat met een wisselende groep gasten.

Mustafa el J.

Naast de Neus zit een brede Marokkaanse gozer genaamd Mustafa el J. uit de Diamantbuurt. Hij lijkt een beetje op Badr Hari; heeft een wat bodyguard-achtig voorkomen. Op zijn strafblad staan vooral kleine geweldsdelicten in de sfeer van schieten met een alarmpistool en intimidatie van een ex-vriendin en haar familie. In de wijk waar hij vandaan komt is hij een bekende omdat hij uit een beruchte Marokkaanse familie komt.

Tegenover Holleeder en Boom zit de halfbroer van Boom, de 26-jarige Riff W. Hij is eveneens opgegroeid in de Diamantbuurt en goed bekend met andere criminele kopstukken uit de wijk. In 2011 wordt hij tot zeven jaar veroordeeld voor de beroving van de Bank Of Tokyo in het Amsterdamse World Trade Centre. Nog geen heel grote jongen in het milieu, maar wel iemand om in de gaten te houden.

Naast Riff W. zit Kenneth K., die in de loop der jaren heeft vastgezeten voor drugsbezit. Hij zou in contact staan met Mike O., een oude vriend van Holleeder. Kenneth zegt vanavond niet veel, lacht vooral mee met de anderen, hoogstwaarschijnlijk is hij niet meer dan een meeloper.

Ed M.

Heel anders is dat met de man die daar weer naast zit in een groene polo: Ed M. uit Amsterdam-Noord. Die lacht niet alleen veel, maar heeft net als Boom en diens halfbroer het hoogste woord aan tafel.

‘Gekke Edje’, zoals zijn bijnaam luidt, speelt net als Boom een rol in de onderwereld sinds de jaren negentig. Hij is veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf op basis van wapenbezit. Holleeder zal hem zeker al langer kennen, wellicht al sinds de tijd dat beiden zich ophielden in het milieu van Sam Klepper en Jan Femer, in de late jaren negentig. Wat voor Ed geldt geldt ook voor de anderen: hij zou deze avond toevallig kunnen meedineren omdat hij in de buurt is. Het is wat dat betreft echt ‘ons kent ons’ in de Pijp.

Lees het hele verhaal in Panorama van deze week.

Mocht uw browser de onderstaande video niet ondersteunen, klik dan hier