Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Holleeder wilde zussen én Peter R. de Vries om laten leggen vanuit de bajes, aldus OM

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Willem Holleeder ervan dat de Amsterdamse topcrimineel zijn zussen uit de weg heeft willen helpen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Willem Holleeder ervan dat de Amsterdamse topcrimineel zijn zussen uit de weg heeft willen laten ruimen. Ook misdaadverslaggever Peter R. de Vries zou in de plannen van De Neus voor zijn gekomen. 

Holleeder werd op 11 april in zijn cel aangehouden. Het OM verdenkt De Neus ervan dat hij Astrid en Sonja, zijn zussen, om wilde leggen. Daarnaast zou ook misdaadverslaggever Peter R. de Vries - die eerder al met de dood werd bedreigd door Holleeder - op de lijst staan. Vanuit zijn cel in de extra beveiligde inrichting (EBI) in Vught zou de Amsterdamse topcrimineel de laatste maanden de liquidaties hebben uitgedokterd. Hij zou zelfs al een aanbetaling van 5000,- euro hebben gedaan aan een huurmoordenaar.

Lees ook: Willem Holleeders laatste avondmaal

Holleeder ontkent

Het OM baseert zich voor een deel op afgeluisterde telefoontjes en de verhoren van een Antilliaanse medegedetineerde. Holleeder vindt het zelf maar onzin. "Op het moment dat er met mijn zusters iets gebeurt, zal u mij daar verantwoordelijk voor houden. Het is absoluut niet in mijn belang dat er iets met hen gebeurt." De zussen van Holleeder legde belastende verklaringen af tegen de Heineken-ontvoerder, evenals Sandra den Hartog - een ex-vriendinnetje van Willem. Holleeder benadrukte voor de rechtbank dat ook zij geen gevaar zou lopen.

Lees ook ons Dossier over Willem Holleeder

De nekslag voor De Neus: van knuffelcrimineel tot psychopaat 

Holleeder staat terecht in het zeer omvangrijke Passage-proces. Hij wordt ervan verdacht achter meerdere liquidaties in de Amsterdamse onderwereld te zitten. In april 2015 schreef Panorama al over het 'einde' van De Neus. Hieronder lees je het begin van dat verhaal GRATIS en voor niets

Naast ‘topcrimineel’en ‘knuffelcrimineel’ heeft Willem Holleeder er sinds vorige week drie kwalificaties bij: ‘gek’, ‘psychopaat’ en ‘seriemoordenaar’. Ze komen voor rekening van zijn jongste zus Astrid. Samen met zijn andere zus Sonja en een ex-vriendin heeft ze in het diepste geheim uitgebreide verklaringen afgelegd over haar oudste broer. “Hij vernietigt altijd zijn eigen omgeving.”

Loopt hij nou te fluiten? Dat is de vraag die even in de ruimte hangt als Willem Holleeder afgelopen week om iets voor tien uur op woensdagochtend de rechtszaal binnenwandelt. In een nette, donkere broek en grijze, wollen trui met zijn inmiddels kenmerkende lichtblauwe overhemdkraagje eroverheen. Zeg maar zijn College Tour-tenue. Hij lijkt die twee, drie seconden dat hij door de rechtszaal wandelt even soepel en licht te lopen als alle andere keren, maar met een snelle blik op zijn gezicht, op zijn ogen vooral, kun je concluderen dat hij minder op zijn gemak is dan voorheen. Wie goed kijkt, ziet zijn ogen namelijk van links naar rechts schieten, misschien wel op zoek naar een voor hem bekend gezicht, naar een soort baken waar hij zich even aan vast kan klampen. In zijn geval zou dat ongetwijfeld een brede lach en een joviale knipoog betekenen, maar Willem Holleeder vindt dat bekende gezicht niet in die paar seconden op weg naar zijn zitplaats, het verdachtenbankje. Dan legt hij de laatste meters af en horen we hem een wijsje fluiten.Wil hij op deze manier laten weten aan de rechtbank, het Openbaar Ministerie en de verslaggevers dat hem niets te maken valt? Onmogelijk om daar antwoord op te geven, want niemand kan contact maken met de man die volgens velen alle kleur is verloren. Op zich is het dan ook best toepasselijk dat het OM twee gigantische, zwarte schermen achter zijn rug heeft geplaatst. Officieel opdat hij geen tekens kan geven naar de buitenwereld, maar voor ons, journalisten, is het zo ook onmogelijk nog iets te kunnen aflezen aan zijn lichaamstaal. Niemand kan zien of hij verveeld naar het plafond staart of op zijn nagels bijt als de tenlastelegging wordt voorgelezen door de officier van justitie. Of wat zijn reactie is als hij hoort dat hij verdacht wordt van het opdracht geven voor de moorden op Thomas van der Bijl en Kees Houtman en van het lidmaatschap van een criminele organisatie. Of hoe hij zijn hoofd houdt op het moment dat er uit de verklaringen van zijn zussen Astrid en Sonja Holleeder en zijn ex Sandra Klepper wordt voorgelezen op wat voor monsterlijke wijze hij deze vrouwen jarenlang zou hebben geterroriseerd.

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete verhaal van onze misdaadverslaggever Wouter Laumans en redacteur Vico Olling? Bestel dan editie 14 van Panorama (2015) na via onze website, of lees het artikel op Blendle.

We blijven De Neus uiteraard volgen.