Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Of je worst lust!

Elke zondagochtend delen we een klassieker uit het blad. Voor vandaag hebben we het volgende pareltje van Marco van Nugt...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Elke zondagochtend delen we een klassieker uit het blad. Voor vandaag hebben we het volgende pareltje van Marco van Nugteren uit editie 12 van 2014 geplukt.

De één is lekker vet en heeft een hard velletje, de ander smaakt naar de verpakking van Unox. Hoe dan ook: een rookworst in een bakje erwtensoep of op een bord stamppot gaat er meestal wel in. Maar wat is nou de lekkerste? Vijf worstliefhebbers testen achttien rookworsten.

Jurylid Freddy doet aan tafel een verwoede poging om rookworst nummer twee door te slikken, maar dat gaat nog niet zo makkelijk. Hij kauwt op de Gelderse rookworst van het Lidl-huismerk Baroni, te koop voor € 1,19 en daarmee één van de goedkoopste deelnemers van deze test. Dat is te zien ook aan de gelaatsuitdrukking van Freddy. Terwijl zijn kiezen hun uiterste best doen om het afgesneden stuk fijn te malen, trekt hij er zelf een vies gezicht bij. “Blèèèèh,” roept hij. Wat vindt hij dit smerig zeg! Dit kán toch niet? Thuis zou hij deze rookworst alleen opeten omdat hij er voor betaald heeft! Met pijn en moeite slikt hij het stuk door, knippert met zijn ogen en grijpt zijn pen en papier bij elkaar. Resoluut schrijft hij een 1,5 op. “Te zuur!”

Rookworsten. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. De varkensrookworst, de runderrookworst, de pittige rookworst, de boeren scharrelrookworst, de Gelderse rookworst, de ambachtelijke rookworst, de magere rookworst, de extra magere rookworst en de extra magere rookworst XXL. En dan zijn er nog verschillende merken ook. Unox, Hofstee De Drie Eiken, Smaeckmeester, Slagershuis, Baroni, worsten van de keurslager en natuurlijk de klassieker onder de rookworsten, die van de HEMA. Welke moeten we nou in vredesnaam kopen? Hoog tijd om daar voor eens en voor altijd duidelijkheid in te brengen.

Lees ook Panorama's grote colatest

Achttien kandidaten dingen mee naar de titel van lekkerste rookworst. Vijf juryleden, allemaal Panorama-medewerkers die van worst houden, nemen hun taak uiterst serieus. Ieder jurylid is deskundig op een bepaald gebied. Freddy en Vico vragen zich bijvoorbeeld af of het velletje niet te zacht is, of de rookworst niet te zout smaakt en of ze hem bij hun boerenkool zouden eten. Sam vergelijkt alle deelnemers vooral met wat hij thuis opgediend krijgt. Peter, die alle worsten tijdens deze test uit de pan vist, beoordeelt hoe goed de verpakkingen open te snijden zijn en Jan Willem is er vooral om zo weinig mogelijk restjes weg te hoeven gooien. Om de uitslag zo min mogelijk te beïnvloeden, proeven de juryleden blind. Dan bedoelen we niet met een blinddoek om, maar dat ze niet weten welke rookworst ze aan het eten zijn. Maar eerlijk is eerlijk: dat is geen waterdicht systeem, zo blijkt al snel.

“Kijk effe naar de kleur van de worst,” zegt Peter namelijk als worst nummer vier aan zijn vork hangt.

Freddy: “Er zitten rooie stukjes in joh.”

Vico: “O dat is sambal!”

Freddy: “Is dat sambal? Zou dit niet de Linera-worst kunnen zijn?”

Vico: “Nee, het is de sambalworst.”

Freddy: “Hébben we überhaupt een sambalworst?”

Peter: “Nee joh. Dit moet de pittige rookworst van Unox zijn, dat kan niet anders.”

Inderdaad, het is de pittige rookworst van Unox. De juryleden laten dus niet met zich sollen. Ze zijn ook onverbiddelijk bij hun beoordeling en geven maar liefst acht van de achttien rookworsten een onvoldoende. Peter is al helemáál niet mild in zijn commentaar. De Gelderse rookworst van Slagershuis smaakt naar oud frituurvet! De extra magere rookworst XXL van Unox proeft alsof je een hap water uit de zee neemt! En de ambachtelijke rookworst van Hofstee De Drie Eiken is volgens hem gemaakt van de dozen waar de Unox-worsten in gezeten hebben. Het is allemaal niks. Uiteindelijk zijn er maar vijf worsten die op een gemiddelde van boven de 7 kunnen rekenen.

Unox runderrookworst (€ 2,59)

Eén van die vijf is de allereerste kandidaat die op tafel verschijnt. Het is de runderrookworst van Unox. Hoewel de juryleden dat officieel niet weten, roept Freddy meteen: “Dit is rund! Dat proef ik gelijk!”

Peter: “Ja? Is dit rund?”

Freddy: “Vrijwel zeker. Ik eet doorgaans altijd runderrookworst. Varken is veel zachter.”

Peter: “Je bent een rund als je met vuurwerk stunt.”

Freddy: “Snijd nog eens een stukje voor me af. Ik vind het zo moeilijk om in één keer te beslissen.”

Ondertussen is Sam er al uit. Hij schrijft een 9 op zijn beoordelingsformulier, gevolgd door: “Lekker vet, goed op smaak, sappig.”

Ook Vico pakt zijn pen erbij: “Goede structuur, maar wel iets te zout.”

Peter roept alleen maar: “Dit is een goeie vette!”

Jan Willem zegt: “Mag ik eens iets vragen? Mag je ook twee stukjes nemen?”

Peter: “Dat mag, maar er komen er zometeen nóg zeventien, hè.”

Smaeckmeester ambachtelijk gerookt (€ 1,99)

Wanneer Peter acht worsten later de ambachtelijke rookworst van de Smaeckmeester op tafel legt, raken de mannen meteen nieuwsgierig. “Kijk! Kijk! Kijk!” roept Vico. “Now we’re talking!” valt Freddy hem bij. De jury heeft meteen een donkerbruin vermoeden dat dit een fantastische worst is. Dat gevoel wordt nog eens versterkt wanneer Peter zijn mes erin steekt. Direct spuiten er een paar druppels vet omhoog.

“Hij spuit! Hij spuit!” roept Vico. “De eerste spuitende worst.”Wanneer ze uitgelachen zijn, nemen de mannen hun eerste hap. Ze zijn meteen verkocht.

Freddy: “Holy shit! Jááá, deze is lekker.”

Sam: “Dit is echt rook wat je proeft. Deze heeft echt in de kast gehangen.”

Jan Willem: “Dat velletje is ook goed.”

Freddy: “Jezus christus man! De smaak is fenomenaal.”

Vico: “Fantastisch.”

Peter: “Ik vind hem wel erg vet.”

Vico: “Nou en? Vet is goed.”

Sam: “Vet goed.”

Freddy: “Als je hiervan nou een halve worst bij je boerenkool krijgt, vind je dat dan lekker, zo vet?”

Vico: “Bij zuurkool zou deze heerlijk zijn!”

Peter: “Hij krijgt van mij een 6,5. Nee, een 7. Nou wacht, een 7 min.”

Vico: “Een 7 min? Nee joh! Veel hoger!”

Freddy: “Als die vorige een 8 was, dan is deze het ook.”

Jan Willem: “Hier neem ik twee stukjes van.”

Lees en zie ook: Panorama's dikke vette mayo­-test (VIDEO)

Keurslager (€ 3,45)

Niet veel later is kandidaat nummer zes aan de beurt. In tegenstelling tot de vorige twee worsten raken de mannen dit keer niet meteen opgewonden als ze deze rookworst zien. Sterker nog, ze knijpen hun ogen dicht. Ze zijn bang. Hij is namelijk geelbruin.

Vico: “Kijk nou joh! Is deze nog wel goed?”

Freddy: “Dit is waarschijnlijk een ambachtelijke.”

Vico: “Nou, het oog wil ook wat.”

Sam: “Ik wil deze eigenlijk helemaal niet proeven.” Maar als ze een hap nemen, draaien ze snel bij.

Vico: “Oooh! Deze is lekker! Deze is goed!”

Jan Willem: “Saucijzenachtig is dit.”

Peter: “Ja, dit is een goeie. Een potentiële winnaar.”

Jan Willem: “Ik vind hem nog niet zo goed als die eerste.”

Vico: “Nou, ik vind hem wel net zo goed als die eerste.”

Freddy: “Weet je wat hier lekker aan is? Hij is mild qua smaak. Hij is in balans.”

Vico: “Goed kruidig ook. Niet te zout.”

Freddy: “De smaak is heel egaal. Alleen dat velletje had van mij iets harder gemogen.”

Sam: “Ik vind dit nou typisch een worst die je op de barbecue legt.”

Vico: “Nou, daar is toch niks mis mee?”

Freddy: “Als die eerste een 8 had, krijg deze ook zeker een 8.”

Jan Willem: “Nou, nou, nou, een 7,5, hè.”

Peter: “Ik krijg er zweet op mijn voorhoofd van joh, van al die worsten.”

Jan Willem: “Ik neem nog een stukje.”

Baroni ambachtelijke rookworst (€ 1,79)

Na een paar mindere rookworsten – “Waarom dóen we dit eigenlijk?” – heeft de jury meteen het voorgevoel dat worst nummer twaalf weer een goede moet zijn.

Freddy: “Kijk, dit is er weer één hoor.”

Vico: “Deze ziet er goed uit.”

Freddy: “Berg je maar, want dit is waarschijnlijk weer zo’n spuitende worst.” Peter snijdt een stuk af en inderdaad, het vet spuit eruit.

Vico: “Daar is ie, de spuitende worst!”

Peter: “De squirter!”

Vico: “Nu kunnen we kijken of de ene spuiter dezelfde sensatie geeft als de andere spuiter.”

Peter: “Die andere had een velletje waar je nog niet eens met een mes doorheen kwam.” Peter snijdt nog een stuk van de worst af en wederom spuit het vet alle kanten op.

Vico: “Hahaha, kijk hem gaan.”

Peter: “Hij squirt gewoon twee keer.”

Vico: “Bij het snijden moet je een paraplu gebruiken. Niet normaal.” Wanneer de juryleden een hap nemen, raken ze meteen opgewonden.

Freddy: “Deze is écht lekker, jongens.”

Jan Willem: “Het is dus een voorwaarde dat een worst moet spuiten.”

Freddy: “Zo’n taai velletje vind ik ook een must.”

Peter: “Zonder vel is het niks, nee.”

Vico: “Vergelijk deze eens met die vorige spuitende worst.”

Freddy: “Ik vind ze bijna niet te vergelijken.”

Vico: “Maar je móet. We zitten hier om te vergelijken.”

Freddy: “Nou, deze is minder zout. Hier eet je makkelijker een halve van op.”

Sam: “Ik vind de allereerste nog het mooist.”

Vico: “Ik vind deze echt geweldig. Het is een vriend van mij! Maar ja, die bruine vond ik ook goed. Moeilijk, moeilijk. Zo’n blinde steekproef is lastig hoor.”

Sam: “Ik ben nu echt verpest. Vanavond krijg ik weer zo’n supermarktding.”

Freddy: “M’n darmen beginnen al te rommelen.”

Peter: “Moet je er effe een bruine worst uit halen?”

Freddy: “Echt, ik neem vanavond alleen stamppot. Die worst laat ik wel liggen.”

Jan Willem: “Ik neem nog een stukje hoor.”

HEMA rookworst (€ 2,25)

Tot slot zijn de mannen tevreden over worst nummer acht. Dat is de klassieker van de HEMA.

Freddy: “Deze heeft laagjes.”

Vico, lachend: “Dat zijn de jaarringen.”

Freddy: “Moet je eens ruiken man. Deze ruikt héél goed.”

Sam: “Lekker velletje ook.”

Jan Willem: “Goeie smaak.”

Freddy: “Ik proef het verschil niet meer, jongens. Het begint allemaal op elkaar te lijken. Maar ja, dat is ook logisch. Het is allemaal rookworst.”

Jan Willem: “Soms gaan die worsten naar de keuken ruiken, naar schoonmaakmiddel.”

Vico: “De scheidslijn tussen chloor en rook is heel moeilijk aan te geven, ja.”

Jan Willem: “In een slagerij maken ze ook veel met chloor schoon, hè.”

Freddy: “Dit is geen topworst, maar hij is wel bovengemiddeld. Ik geef hem een 7,5.”

Peter: “Hij is wel een beetje aan de zachte kant. Ik geef hem ook een 7,5.”

Freddy: “Als ik dit bij mijn boerenkool vind, dan zeg ik...”

Vico: “ ...vrouw van me, je hebt je best weer gedaan.”

Jan Willem: “Ik neem nog een stukje van die spuitende worst.”

Na afloop nemen de mannen nog een hap van hun persoonlijke favoriet, maar de winnaar is al lang en breed bekend. De lekkerste rookworst komt bij de Lidl vandaan. De slechtste trouwens ook. De ambachtelijke rookworst van het huismerk Baroni smaakt volgens de jury fenomenaal, maar de Gelderse rookworst van hetzelfde merk krijgt niemand door zijn strot. Een oordeel over het beste merk blijft dan ook uit, maar dankzij de over zijn buik wrijvende Freddy leert deze test ons vooral heel iets anders. Dat je nooit achttien rookworsten op één middag moet eten.

And the winner is…

1- Baroni ambachtelijke rookworst € 1,79 9,0

2- Keurslager € 3,45 8,3

3- Smaeckmeester ambachtelijk gerookt € 1,99 8,2

4- Unox runderrookworst € 2,59 7,9

5- HEMA rookworst € 2,25 7,7

6- Unox boerenscharrel rookworst mager € 2,61 6,9

7- Slagershuis Gelderse rookworst € 0,69 6,9

8- Hofstee De Drie Eiken magere rookworst € 0,89 6,6

9- Unox boerenscharrel rookworst Gelderse € 2,47 5,7

10- Unox pittige rookworst € 2,59 5,5

11- Unox Gelderse rookworst XXL € 2,54 5,4

12- Baroni magere rookworst € 0,89 5,4

13- Unox extra magere rookworst XXL € 3,03 5,2

14- HEMA magere rookworst € 2,25 5,2

15- Linera magere rookworst € 2,59 4,5

16- Hofstee De Drie Eiken Gelderse rookworst € 1,19 3,5

17- Hofstee De Drie Eiken ambachtelijke rookworst € 1,49 3,1

18- Baroni Gelderse rookworst € 1,19 2,3