Vanaf deze week heeft het Amerikaanse Witte Huis na acht jaar weer eens een nieuwe bewoner. Maar waarom is hét symbool van de VS eigenlijk wit? Een GRATIS voorstukje van het artikel uit de nieuwe Panorama.
Thuis in het Witte Huis
Kort na de onafhankelijkheid van 1776 is de Verenigde Staten nog een land zonder vast onderkomen voor het parlement of een ambtswoning voor de president. De eerste president van de VS, George Washington, besluit in 1790 in de om het centrale machtsorgaan in het nieuw te stichten District of Colombia neer te zetten. De president kiest zelf de locatie, een voormalig indianengebied aan de oever van de Potomac-rivier en noemt de nieuwbouwstad naar zichzelf: Washington, D.C. (District of Colombia).
Vrijwel gelijktijdig start men met de bouw van het Capitol Building, waar het congres huist, en de bouw van het Witte Huis. De Ierse architect James Hoban tekent het ontwerp dat het meest bij Washington in de smaak valt; een indrukwekkend groot paleis gemodelleerd naar het Leinster House in de Ierse hoofdstad Dublin, waar tot op de dag van vandaag het Ierse parlement zitting heeft.
Op 13 oktober 1792 start de bouw en iets meer dan acht jaar later, op 1 november 1800 is het gebouw klaar. Opvallend: George Washington heeft er zelf nooit gewoond. Zijn presidentschap loopt in 1797 ten einde, waardoor president John Adams zich de eerste bewoner van het presidentiële paleis mag noemen.
Lees ook: Hoe Zit Dat? De stad van de zonden
Executive Mansion
De naam 'het Witte Huis' is tegenwoordig een wereldwijd begrip, maar oorspronkelijk heet het pand het en is het baksteenbruin van kleur. In 1812 breekt er oorlog uit tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten en lukt het Engelse troepen om de stad Washington te veroveren. Men probeert alle toonaangevende gebouwen, waaronder ook het Capitool en de Executive Mansion in de fik te steken, maar op wat schroeiplekken na blijven deze gebouwen gespaard. Om de brandschade te verbergen, schilderen werkmannen het pand wit, waarna het in de volksmond al snel de naam Witte Huis meekrijgt. Pas in 1901 is die naam officieel aangenomen door de Amerikaanse regering.
Het Witte Huis is na jarenlange verbouwing sinds 2015 onder strenge bewaking weer deels geopend voor publiek. Amerikanen kunnen hiervoor een verzoek indienen bij hun congreslid. Wanneer iemand van buiten Amerika een toer door het pand wil maken, moet diegene hiervoor een verzoek indienen bij zijn of haar ambassade in de VS. Hierna volgt een uitgebreide screening en krijgt men wel of geen invitatie. Videocamera's, handtassen, eten, rollators of puntige voorwerpen zijn uit den boze. Kijk voor meer info op de website www.whitehouse.gov.
Lees het in Panorama
Benieuwd naar het complete verhaal over het Witte Huis? Lees het artikel van onze redacteur Dennis de Vos in editie 3 van Panorama, die nu in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen, of op Blendle lezen.