De beker leeft (VIDEO'S)

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's...

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Vandaag: bekeren!

Je hoort voetbalkenners vaak beweren dat de FA Cup - één van de twee Engelse bekertoernooien - het mooiste bekervoetbal ter wereld heeft. Kan best. Zoveel clubs, zoveel stadions, zoveel historie. Maar laten we onze eigen KNVB Beker alsjeblieft niet vergeten. Deze week zijn de kwartfinalisten aan zet. Drie wedstrijden zijn al gespeeld, één partij staat nog op het programma. En wat wij wel leuk vinden: Ajax, PSV en voormalige grootmacht FC Twente liggen er al uit. Om maar een paar ploegen te noemen.

Dinsdag

In Volendam staan dinsdag de Noord-Hollandse oranjezwarten tegenover de Zuid-Hollandse roodwitten. Volendam versus Sparta. Na negentig minuten (en een beetje) spelen staat er 1-1 op het scorebord. In de verlenging geen doelpunten. Na penalty's lopen de vers gepromoveerde Kasteelheren als winnaars én eerste halve finalisten van het veld af. 5-6. Tot grote vreugde van de honderden meegereisde fans. Eerstedivisionist Volendam mag datzelfde veld met opgeheven hoofd verlaten: ze zijn ver gekomen.

Woensdag

Sensatie in Utrecht, gisteravond. De wedstrijd tussen Utrecht en Cambuur is een ware thriller. Kansen over en weer. De Domstedelingen openen voor rust de score. Er lijkt niet veel aan de hand, maar Cambuur komt vlak na rust terug. Eerst valt de 1-1. Dan gaat ook de 1-2 erin. Een prima genomen penalty. Utrecht lijkt niet veel later aan de andere kant ook een penalty te krijgen, maar na historisch beraad met de 'on field review' (de videoscheids) komt scheidsrechter Van Boekel terug op zijn beslissing. Geen penalty. Toch scoort Utrecht in de slotseconden alsnog de gelijkmaker. In de verlenging kansen alom voor beide ploegen, maar geen goals. Weer moeten penalty's uitkomst bieden. Na twaalf penalty's schiet Jamiro Monteiro de club uit Leeuwarden voor het eerst sinds 1961 de halve finale van de beker - toen nog onder een andere naam. Een geelblauw feest in de Domstad. Een ware stunt van de vorig seizoen gedegradeerde club.

Bijna negentig kilometer verderop treden AZ en SC Heerenveen - waar Real Madrid-talent Martin Ødegaard in de basis stond - aan in die andere kwartfinale. Lang blijft het 0-0, maar toch zijn het de Alkmaarders die als derde een plekje in de halve finales reserveren. Derrick Luckassen kopt binnen, zo'n twintig minuten voor tijd. Het is alweer de achtste keer dat AZ in de halve finale van de beker staat.

Donderdag

Maar tegen wie zal AZ deze achtste keer spelen? Dat zal vanavond moeten blijken. Als er geloot wordt na de laatste kwartfinale. En die is in Arnhem. Daar staan om 20:45 Vitesse en Feyenoord tegenover elkaar. In Rotterdam wordt héél stiekem gehoopt op de dubbel, terwijl ze in Arnhem smachten op een prijs. Vitesse werd nog nooit kampioen en won nog nooit de beker. In 1990 stonden de Arnhemmers voor het laatst in de finale. Toen was PSV met 1-0 te sterk. In december speelden de twee ploegen nog in Rotterdam. Toen was Feyenoord met 3-1 te sterk.