Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Braziliaanse stad behekst door staking politie

De vraag wat er gebeurt als er op een dag geen politie meer is, is in de Braziliaanse stad Vítoria de afgelopen d...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De vraag wat er gebeurt als er op een dag geen politie meer is, is in de Braziliaanse stad Vítoria de afgelopen dagen effectief beantwoord: dan breekt namelijk de pleuris uit.

Er heerst chaos in de straten van Vítoria, hoofdstad van de Braziliaanse deelstaat Espírito Santo. Door een staking van de plaatselijke politie hebben criminelen er vrij spel gekregen, met een heleboel diefstallen, plunderingen en moorden tot gevolg. De Braziliaanse president Michel Temer heeft al besloten om 200 militairen naar het gebied te sturen. De zoveelste eruptie van geweld in Brazilië, alleen ditmaal niet binnen de gevangenismuren, zoals de afgelopen tijd vaak het geval was, maar gewoon in de stad, op straat. De lijken liggen er voor het oprapen, zeg maar. Even zo vaak liggen mensen op straat, omdat ze daar door zojuist binnen gemarcheerde legersoldaten toe gedwongen zijn, als onderdeel van inspecties die hun gelijke niet kennen.

De politie in deze havenstad aan de Atlantische Oceaan - die bekend is als een walhalla onder kitesurfers - heeft er vorige week het bijltje bij neergelegd. Salariseisen spelen een hoofdrol in de strijd die de agenten voeren met hun leidinggevenden. Een impasse die tot veel ellende heeft geleid: op amateur-videobeelden is te zien hoe criminelen zonder enige aanleiding op mensen beginnen te schieten en winkels plunderen. “Het is krankzinnig”, aldus een doodsbange inwoner. “Mensen lopen hier gewoon rond met geweren in drukbevolkte gebieden, tientallen losgeslagen figuren beroven winkels en er liggen zelfs lijken op straat.” In totaal zouden al meer dan vijftig mensen om het leven zijn gekomen. Alle scholen zijn gesloten, veel bedrijven hebben de deur eveneens dicht. Vítoria is op dit moment een spookstad, volstrekt behekst door het geweld van roofzuchtig tuig. Zie hier een filmpje waarin criminelen toeslaan.