Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Race glorie: Alain Prost

Met vier wereldtitels is hij één van de beste die de Formule 1 ooit heeft gehad, maar Alain Prost staat oo...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Met vier wereldtitels is hij één van de beste die de Formule 1 ooit heeft gehad, maar Alain Prost staat ook bekend door het van de baan af rammen van Ayrton Senna in 1989. Vorig jaar beschreef Jochem Davidse in ons Formule 1 magazine de rivaliteit tussen Prost en Senna. 

De clausule van Prost

Viervoudig wereldkampioen Alain Prost is op weg naar de zege tijdens de GP van Brazilië in 1990. Het Zuid-Amerikaanse land is voor de Fransman het hol van de leeuw. Onder politiebegeleiding is hij die ochtend van zijn hotel naar het circuit gebracht. Veel Braziliaanse racefans kunnen het bloed van de Fransman wel drinken en dat heeft alles te maken met hun eigen held Ayrton Senna. De extreme rivaliteit tussen Prost en Senna houdt Formule 1 liefhebbers jarenlang op het puntje van hun stoel.

Lees ook: 'Race glorie: Ayrton Senna'

Hun strijd gaat soms ver voorbij het toelaatbare. De twee ego's gunnen elkaar niets en deinzen er niet voor terug om de ander van het asfalt te rijden. De haat gaat zelfs zover dat Prost bij zijn comeback in 1993 in zijn contract een clausule laat opnemen waarin zijn team Williams Renault moet beloven dat Senna nooit zijn teamgenoot zal worden. Na het behalen van zijn vierde wereldtitel dat jaar hangt de Fransman zijn helm aan de wilgen en daarmee is ook de strijdbijl begraven. Wanneer Senna een jaar later verongelukt, is zijn grootste rivaal een van de kistdragers. 

Alain Prost reed 199 Grand Prix's en werd viermaal wereldkampioen.